Jak tradiční a klasické, tak i nízkokalorické cukrovinky obsahují určité množství kalorií. A proto vám dnes chceme představit několik jednoduchých pravidel pro pečení, zdobení a skvělou chuť, které vám pomohou pokračovat v plnění vašich fitness cílů v oblasti zdraví, kondice a hmotnosti během prosincových svátků.

Na čem opravdu záleží?

Když jde o jídlo, na rovinu bychom si měli říci, že neexistuje žádné „dobré“ nebo „špatné“ jídlo! Záleží pouze na množství, jež sníte, a také na vašem výběru. Ve vánočním čase jde o to, abyste si vychutnali kouzlo času s rodinou a kouzlo věcí, které vám dělají radost. Pokud vám tedy dělá radost ochutnávat babiččino cukroví, jaké sama napekla, i přesto, že použila klasický cukr, tak si ho s chutí dejte, ale jezte vědomě, všímavě a užijte si každé jeho sousto. Pár cukrovinek vám figuru opravdu nepokazí, zvláště pokud se svého plánu držíte po celý rok!

Buďte svým vlastním pekařem

Upečte si vlastní cukroví. Tímto jednoduchým a zábavným způsobem si jen vy sami určíte, kolik kalorií ve vašich cukrovinkách bude. Můžete si od samého začátku regulovat množství použitých surovin a budete mít tak jasný přehled o tom, kolik daný druh obsahuje makroživin a jaká je jeho celková výživová hodnota.

Najděte alternativu

Pokud se pustíte do pečení zdravější verze cukroví, tak můžete klasický cukr nahradit nízkokalorickými sladidly, která se využívají především, pokud chcete snížit množství kalorií. Třebaže si většina lidí stále myslí, že všechna nízkokalorická sladidla jsou umělá, tak to není úplně pravda, protože mnoho z nich pochází z ovoce či rostlin. U těchto sladidel ve srovnání s cukrem je rozdíl v chuti. Umělá sladidla jsou totiž jednoduché molekuly s čistou sladkou chutí. Sladidla, která jsou vyrobena z přírodních zdrojů, mívají komplexnější chuť, neboť jsou vyvinuta z více než jedné složky rostliny.

Nízkokalorická sladidla jsou oblíbená především u lidí, kteří drží dietu nebo si hlídají váhu. Jsou velmi využívaná i při domácím pečení. Je důležité si však uvědomit, že některé recepty mohou vyžadovat lehkou úpravu, protože na rozdíl od běžného bílého cukru nízkokalorická sladidla neposkytují objem.

Mezi nejčastěji používaná nízkokalorická sladidla patří:

  • sukralóza
  • sacharin
  • stévie

Pokud však nehodujete nízkokalorickým alternativám a zajímáte se spíše o zdravější varianty, tak klasický bílý cukr můžete nahradit:

  • medem
  • kokosovým cukrem
  • datlovou pastou
  • březovým cukrem (xylitolem)
  • třtinovým cukrem

Například na zdobení a různé polevy můžete použít také zdravější alternativy sirupů, které chutnají skvěle. Mezi ně například patří:

  • agávový sirup
  • čekankový sirup
  • javorový sirup

S pečením nespěchejte

Nezačínejte péct cukroví příliš brzy. Ačkoli vaši známí mají napečeno s předstihem, vy si dejte načas. Díky tomu zkrátíte dobu svého pokušení. Nebo si stále myslíte, že ty lahodné perníčky a další laskominky vám vydrží bez povšimnutí více jak pár dní?

Zaměřte se více na kvalitu než na kvantitu

Pečte méně a vyberte si jen pár druhů cukroví, na němž si opravdu pochutnáte. Opravdu nemá smysl dělat deset různých druhů, které vás budou svádět k neustálému ozobávání a možná i k večernímu přejídání.

Počkejte si

Neozobávejte při pečení těsto. Užijte si cukroví, až když je hotové, protože čekání na výsledek se vyplatí! Díky tomu, že nebudete uzobávat už při přípravě, ušetříte si spousty kalorií navíc.

Sejde z očí, sejde z mysli

Hotové upečené cukroví skladujte mimo váš dohled. Rozhodně ho nemusíte dávat týden před Vánoci na stůl, tím jen pokoušíte své chuťové pohárky. A ruku na srdce, myslíte, že odoláte?

Buďte umírnění

Při konzumaci cukroví a všech těch dobrot záleží především na množství. Dejte si proto tyto pochoutky jako dezert po jídle místo toho, abyste je mlsali během celého dne mezi jídly – nejprve myslete na opravdové a plnohodnotné jídlo, které vás zasytí a sladkou tečku si vychutnejte až nakonec.

Nemějte výčitky!

Důležité je umět si vánoční čas užít v klidu, dobré náladě a s lidmi, které máte rádi! Ať už sáhnete po zdravé alternativě, či po klasickém cukroví, snažte se jíst vědomě a vychutnejte si každé sousto. Vždyť je to jen jednou do roka!

Tip na zdravé cukroví

Raffaello bez cukru

Budete potřebovat:

  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 banány
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

Vlašské ořechy, mandle a banány pomelte v mixéru. Ze vzniklé hmoty vyválejte kuličky. Každou z nich obalte v kokosu. Pokud chcete, tak vždy jednu mandli můžete ukrýt doprostřed kuličky. Následně je nechte alespoň hodinu v chladu a poté můžete podávat.

Čokoládové košíčky s oříškovým máslem

  • 140 g kvalitní hořké čokolády min. 75%
  • 60 g oříškového másla
  • 40 g malin nebo jahod
  • 20 g ořechů
  • 12 g kokosového oleje

Postup:

Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni společně s kokosovým olejem. Připravte si papírové košíčky, do kterých nalijete trochu rozpuštěné čokolády. Dejte na chvilku ztuhnout do lednice.

Po ztuhnutí přidejte na čokoládovou vrstvu lžičku oříškového másla a nakrájené ovoce. Následně na vrch košíčků nalijte zbylou rozpuštěnou čokoládu a posypte nadrobno nasekanými ořechy. Dejte ztuhnout nejlépe do mrazáku.

Zdroje:

  • https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/slideshows/11-healthy-food-swaps-to-lose-weight?slide=2
  • https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/artificial-sweeteners/
  • https://www.cspinet.org/article/low-calorie-sweeteners