Propojení mozku a střev

Již delší dobu se mluví o důležitosti zdravého střevního mikrobiomu. Zdravý střevní mikrobiom je klíč k dlouhodobému fyzickému i psychickému zdraví. Výrazně mimo jiné ovlivňuje naši náladu. Střevní bakterie jsou také zdrojem vitamínů. Jakmile v těle postrádáme tyto vitamíny, máme větší sklony k depresím a většinou musí nastoupit na řadu léčba antidepresivy. Navíc v období, kdy jsme nadměrně vystaveni stresovým situacím, náš imunitní systém je v ohrožení. A právě oslabený imunitní systém může negativně působit na střevní mikroflóru. Pokud tedy nemůžeme eliminovat psychickou zátěž, zkusme se v tuto dobu co nejvíc soustředit na to, co jíme.

Potraviny, které vám pomohou se zklidnit

Fermentovaná zelenina

Kvašená zelenina, zelí a kimči – to jsou potraviny, které by v zimním období neměly rozhodně chybět ve vašem jídelníčku. Nejen proto, že pozitivně podporují funkci našeho imunitního systému, ale obsahují probiotika, která žijí v trávicím traktu a pomáhají chránit organismus před škodlivými patogeny. Podporujeme tím tedy náš zdravý mikrobiom a lépe tak odoláme stresu.

Kiwi

Kiwi je ovoce, které v zimním období najdete bez problému v obchodech. Navíc je velmi bohaté na vitamíny C, E a foláty, které dokážou snížit oxidační stres. Tyto vitamíny navíc podporují tvorbu serotoninu, který je spojen s příjemnými pocity.

Avokádo

Toto tropické ovoce původem z Afriky je bohaté na vitamíny B6 a hořčík. Právě tato kombinace podporuje tvorbu serotoninu v mozku. Díky tomuto hormonu budeme schopni více prožívat radost a nepříjemné zprávy a situace si na nás jen tak nepřijdou. V případě avokáda ale pozor na vysoký obsah tuku. S konzumací avokáda tedy opatrně. Ideálně si přidejte pouze kousek avokáda do pomazánky smoothie nebo na chleba.

Řecký jogurt

Řecký jogurt obsahuje vysoký podíl minerálů a velmi málo tuku. Skvělé je, že v něm najdeme i tak potřebná probiotika, která se postarají o stav našeho mikrobiomu.

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou bohatá na fosfor, zinek a vitamín E. Obsahují ale také draslík, mangan a měď. Na snížení stresu se podílejí právě svým vysokým obsahem živin. A zařadit dýňová semínka do jídelníčku je přitom tak jednoduché. Naučte se je přidávat do kaše, jogurtu, na celozrnný chléb se žervé, do polévky. Tam všude budou chutnat skvěle a přispějete tak vaší vyvážené a pestré stravě.

Potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku během vypjatých situací, je mnohem více. Nezapomeňte třeba na špenát, lososa, borůvky nebo třešně. I v péči o váš mikrobiom platí, že klíčem je především pestrá a vyvážená strava.

Zdroje:

  • https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/927#
  • https://www.mojezdravi.cz/
  • https://mamci.cz/