Studie prokázaly, že lidé, kteří snídají, mají obvykle nižší BMI než ti, kteří snídani vynechávají, a také mají tendenci spálit během dne více kalorií. Proto je důležité mít v záloze několik tipů na zdravou snídani, které vám pomohou správně začít den.

V hektických ránech, kdy už jste několikrát posunuli budík, může být těžké rychle sestavit jídlo, které vás zasytí až do oběda. Příprava zdravé snídaně nemusí ale stát mnoho úsilí – stačí se řídit těmito odborníky schválenými tipy.

Zdroj: Youtube

Omezte sladkosti, přidejte bílkoviny

Možná byste si měli dvakrát rozmyslet, než si po cestě do práce koupíte sladké pečivo, ranní nášup cukru vám moc nepřidá. "Přidané cukry jsou prázdné kalorie, neposkytují žádné vitamíny ani minerály a žádnou vlákninu, která by navodila pocit sytosti," říká dietoložka Corinne Kohlen. "Naše tělo sice dokáže cukr využít jako zdroj energie, ale nadbytek cukrů nepřináší žádný užitek a může přispět k přibývání na váze,“ dodává Kohlen.

Poté, co hladina cukru v krvi prudce stoupne, tak pak zase propadne a je pravděpodobnější, že budete mít chuť na další jídlo s vysokým obsahem sacharidů, což může vést k začarovanému kruhu přejídání. Nehledě na to, že studie prokázaly, že zvýšená konzumace cukru může vést až k depresím.

Když už mluvíme o pádu hladiny cukru v krvi, jedním ze způsobů, jak se mu vyhnout, je zařadit do snídaně zdroj bílkovin. Například vajíčko k avokádovému toastu nebo tvaroh k ovocné misce. Proteinový prášek můžete přidat i do ovesných vloček, koktejlů, domácích vaflí a palačinek.

Vsaďte na vločky, pozor na kupované cereálie

Například miska domácí ovesné kaše je lepší volbou než mnoho cereálií v krabicích, které najdete v obchodě, protože zejména pokud nejsou celozrnné, nemusí obsahovat tolik vlákniny a jsou často přislazované. Většina zpracovaných obilovin obsahuje více cukru než miska ovesných vloček, kterou si připravíte doma, a to i v případě, že do nich přidáte kapku medu nebo agávového sirupu. Obecně platí, že čím méně složek potravina obsahuje, tím je pro vás lepší.

"Pokud je to možné, hledejte výrobky s nulovým obsahem přidaných cukrů - a snažte se omezit celkový obsah přidaných cukrů na maximálně 25 gramů denně u žen a 36 gramů denně u mužů," vysvětluje výživová poradkyně Bansari Acharya.

5 tipů na rychlou a zdravou snídani

Na základě výše zmíněných doporučení odborníků vám přinášíme pár typů na zdravou snídani podle serveru Fita styl.

(Pro recept klikněte na označená slova).

1. Banánová a borůvková smoothie mísa

Lahodná smoothie miska plná energie, vitamínů a zdravých tuků. Podle chuti můžete ozdobit ořechy, ovocem nebo různými semínky.

2. Banánové muffiny

Milovníci sladkých snídaní ocení banánové muffiny. Díky přirozené sladkosti banánů stačí přidat pouze 2 lžíce agáve. Linka se tak bude lépe hlídat.

3. Toasty s avokádem a vejcem Benedikt

Celozrnný chléb jako zdroj sacharidů, přirozený zdroj bílkovin v podobě vejce a zdravé tuky z avokáda. Ideální start do dne plného povinností.

4. Ovesné vločky a jablečné sušenky (bez cukru)

Patříte k lidem, kteří si nedokážou představit ráno bez svých milovaných sušenek s sebou? Co takhle vyměnit balené "jakoby" zdravé sušenky z obchodu za domácí sušenky. Přípravu zvládnou i začátečníci.

10. Pšeničná kaše

Pšeničná kaše je skvělou volbou, pokud máte rádi teplou snídani. Na rozdíl od ovesné kaše je vhodná i pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Kaše vám dodá potřebnou energii na hektický den a příjemně vás zahřeje.

Zdroj: Fitastyl, Výzkum, Eatthis, Studie,