Tato zdravá náhrada cukru vám pomůže zhubnout. Má jen 4 kcal na 1 gram

Co je rapadura?
Jedná se o sušenou šťávu z cukrové třtiny, tedy o cukr tzv. nerafinovaný, s vysokým podílem melasy a mírně karamelovou chutí. V Brazílii mu říkají rapadura, v Japonsku kokuto, v Kolumbii panela a takových místních názvů bychom našli mnohem víc.
Jak je na tom s kaloriemi a živinami?
Rapadura obsahuje v jednom gramu 4 kcal, to je stejné jako u bílého cukru, kterému se skalní příznivci zdravého životního stylu a neúprosní dietáři vyhýbají jako čert kříži. Je tedy tento druh cukru v něčem „lepší“ než obávaný bílý zabiják? V porovnání s rafinovaným bílým cukrem může rapadura nabídnout výrazně vyšší podíl minerálů (draslík, hořčík, vápník, sodík, železo) a antioxidantů, které nám pomáhají v boji se škodlivými volnými radikály.
Realita je ovšem taková, že když budete rapadury konzumovat více, než by odpovídalo doporučenému kalorickému příjmu, bude mít stejně nežádoucí dopad na vaše zdraví a váhu jako jakýkoli jiný cukr.

Řepkový olej bývá častou součástí naší kuchyně. Provází ho přitom řada omylů a polopravd. Které z nich se zakládají na skutečnosti?
Kde najde využití?
Rapadura se používá zejména ke slazení nápojů, snese ale i tepelné zpracování, takže v těstech na dezerty ji můžete použít ve stejné dávce, jaká je v receptu uvedena u obyčejného cukru. Sladivost je tedy shodná s bílým cukrem.

Zahrádkářské skupiny na Facebooku jsou plné zoufalých dotazů, co uvařit z cukety, když jí máte doma 28 kilo. Pokud se vám také hromadí sklizeň cuket z vaší zahrádky, terasy nebo od sousedů či známých, máme pro vás recepty, o kterých jste ještě určitě neslyšeli.
Je rapadura zdravý cukr?
Odpověď by stačila jednoslovná – není! Buďme ale konkrétnější – rapadura je cukr zdravější. Díky obsahu minerálních látek, vitaminů a dalších cenných živin nejde výhradně o prázdné kalorie. Nicméně byste s ním měli zacházet stejně jako s kterýmkoli jiným cukrem, protože z hlediska rizika obezity se od bílého cukru prakticky neliší. I on je dobrý sluha, ale zlý pán.
Zdroje: