Premium obsah

Lidé připravují zázvor špatně. Toto je správný způsob, jak z něj vytěžit maximum

Lidé připravují zázvor špatně. Toto je správný způsob, jak z něj vytěžit maximum
Tohle pikantní koření je naprostým základem indické, čínské, japonské ale i naší kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů, a pokud zázvor připravíte správně, vyléčí všechny možné zdravotní problémy a neduhy. Naučíme vás, jak zázvor připravit tak, aby jeho léčivé účinky byly co nejsilnější.

Zázvor je koření, které je získáváno z oddenků zázvoru lékařského. Od pradávných dob je zázvor využíván nejen v gastronomii, ale i v léčitelství. Má totiž velmi silné antioxidační a protizánětlivé schopnosti a studie naznačují, že pokud zázvor správně využijete a podáte správné množství 4x denně, bude to mít téměř stejné účinky, jako když si dáte ibuprofen. Skvěle pomáhá například při menstruačních bolestech.

Zdroj: Youtube

Jak zázvor správně připravit?

Maximálních účinků dosáhnete tím, že zázvor nastrouháte na hrubší části struhadla. Následně ho vložte do hrnce s vodou. Přidat můžete i pár plátků citronu. Přiveďte vodu k varu, 2 minuty vařte a následně nechte zázvor 5-10 minut louhovat. K podávání můžete osladit medem. Zázvorový nálev můžete pít až 4x denně.

Co zázvor dovede?

Ostrou chuť zázvoru způsobují látky zvané gingeroly, zdraví velmi prospěšné látky. Zázvor také obsahuje silice, vitaminy A, B, C, E a minerály jako hořčík, draslík, sodík, vápník a železo. Zázvor je velmi dobrý k léčbě dýchacích cest, působí jako silný antioxidant a hojně se používá na posilnění imunity. Mimo to také dovede regulovat hladinu cukru v krvi a výrazně podporuje trávení.

Zázvor a hubnutí

Zázvor pomáhá při trávení a při žaludečních nevolnostech a některé studie naznačují, že je dobrý i v boji proti nadbytečným kilům. Zázvor totiž podporuje takzvanou termogenezi - produkci tepla. To napomáhá trávení a hlavně spalování kalorií. Zároveň také zázvor snižuje pocit hladu a chuť k jídlu. 

Jak vybrat ten správný?

V obchodě vybírejte zázvor, který vypadá svěže, intenzivně voní a je pevný. Pokud je v některém místě zázvor měkký nebo dokonce hnije, určitě kořen neberte. V lednici ho neoloupaný skladujte maximálně 3 týdny. Pořídit si také můžete zázvorový olej, kandovaný zázvor, zázvorový prášek. V lékárně najdete i množství doplňků stravy obsahujících zázvor, vždy se ale raději poraďte s lékařem, jestli vám jeho užívání nijak neuškodí.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8021506/

https://www.researchgate.net/publication/339173399_Ginger_Tea_on_Dysmenorrhoea_Among_Nursing_Students

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.