Snídaně

Snídaně nás startuje do nového dne a měla by dodat energii na celé dopoledne. Nasladko, naslano, je to jedno. Po ránu si dejte, co máte rádi. V jarních dnech je ideální teplá snídaně, která vás prohřeje a nastartuje vaše zažívání. Snídejte mezi 9. a 11. hodinou.

Ovesná kaše se švestkami a mákem

  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 2 hrsti rozinek
  • 2 hrsti čerstvých nebo sušených švestek nakrájených
  • 50 g mletého máku
  • špetka soli
  • 450 ml mléka
  • Navrch: skořice, máslo, datlový sirup

Všechny ingredience dejte do kastrolu a zalijte mlékem. Jakmile začne vařit, 1–2 minuty míchejte. Servírujte posypané skořicí a zakápnuté máslem, můžete dosladit sirupem.

Palačinky z ovesných otrub a tvarohu

  • 20 g ovesných otrub
  • 80 g tvarohu
  • 40 ml vody
  • 2 bílky
  • 1 lžíce ghí

Do mixéru dejte otruby, tvaroh, vodu a bílky. Mixujte. Na pánvi zahřejte ghí. Těsto nalijte do středu malou naběračkou a rozetřete do krajů do tenka. Smažte asi 2–3 minuty z každé strany. Podávejte naslano s cottage sýrem a s bylinkami. Anebo nasladko s cottage sýrem a drobným ovocem. Můžete polít medem.

Jogurt s klíčky, semínky a ovocem

  • 140 g selského jogurtu
  • 10 g pšeničných klíčků
  • 5 g dýňových semínek
  • 15 g klíčených quinoa lupínků (od Semixu) nebo pohankových vloček 70 g borůvek nebo malin Všechny suroviny smíchejte dohromady a nechte chvíli odležet.

Oběd

Oběd je nejdůležitější jídlo dne. Pokud ho budete šidit, nebo dokonce vynechávat, poškodíte si tím metabolismus a zároveň podpoříte večerní nálety na ledničku. Na oběd si udělejte čas, snězte ho v klidu a soustředěně si vychutnejte každé sousto. Nespoléhejte na fast foody nebo jídla z bufetu.

Květáková pizza

Zdroj: Youtube

na těsto:

  • 1 čerstvý květák
  • 20–30 g strouhaného parmezánu
  • 2 vejce
  • trochu soli

na náplň:

  • sugo (můžete si vyrobit domácí z rajčat, protlaku, česneku a bazalky)
  • rajčata
  • cuketa
  • krůtí šunka
  • sušené oregano
  • bazalka, rukola
  • mozzarella

Květák umyjte, rozdělte na růžičky a rozmixujte. Přendejte do skleněné mísy a dejte na 4 minuty do mikrovlnky. Rozmixovaný květák nechte vychladnout. Pak ho přendejte na čistou utěrku a co nejvíc vyždímejte přebytečnou vodu. Nasekaný květák smíchejte s vajíčky a nastrouhaným parmezánem. Utvořte kompaktní směs. Vezměte si formu na pizzu a vyložte ji pečicím papírem. Připravené těsto ‚namačkejte‘ do formy. Pečte v předem vyhřáté troubě asi 10 minut. Poté pizzu vytáhněte, potřete ji sugem nebo olivovým olejem (nemusí být) a poklaďte šunkou, rajčaty, cuketou a mozzarellou nebo vším, co máte rádi. Posypte oreganem a dejte ji ještě na 5 minut do trouby. Hotovou pizzu můžete posypat rukolou.

Tuhle zdravou pizzu upečete bez zrnka pšenice. Ocení ji nejen ti na bezlepkové dietě, ale všichni, kdo v kuchyni rádi zdravě experimentují.

Salát do skleničky

Na dresing:

  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 20 ml vody
  • 1–2 lžíce čerstvého koriandru, jen lístky
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sójové omáčky

Na salát:

  • 1 hrnek quinoy
  • 2 větší mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 menší cuketa
  • 1 středně velká červená řepa
  • cherry rajčata
  • 2–3 lístky čekanky

Quinou spařte vroucí vodou a slijte. Zalijte dvěma hrnky vody, osolte a přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou a nechte táhnout do změknutí cca 15–20 minut. Mezitím zeleninu, kromě rajčat, nasekejte nebo nakrájejte najemno. Zálivku připravte vyšleháním všech surovin. Vařenou quinou stáhněte z plotny a nechte ještě 5 minut odpočinout. Poté vrstvěte všechny ingredience postupně do sklenic. Navrch přidejte rajčata nakrájená na plátky. Zálivku připravte do sklenice vedle. Salát zálivkou zalijte až těsně před podáváním.

Kari samá zelenina

  • 1 středně velký lilek
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 cuketa
  • 2 mrkve
  • pak choi nebo kousek pórku
  • 2 jarní cibulky
  • 240 g cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce kurkumy
  • čili paprička nebo čili
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce ghí
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 2 dcl vína
  • čerstvý koriandr

Lilek a papriky nakrájejte na kostičky, pak choi či pórek na kolečka. Cuketu a mrkev podélně rozkrojte a nakrájejte na tenká kolečka, jarní cibulku a česnek na plátky. Zeleninu dejte na pařáček a pod pokličkou vařte 10 až 15 minut. Na pánvi rozehřejte ghí, přidejte jarní cibulku a česnek a chvíli restujte. Přisypte kari, kurkumu, čili, sůl, kokos a cherry rajčata pokrájená na čtvrtky. Ještě chvíli restujte a pak vlijte kokosové mléko a víno. Vše promíchejte, přikryjte pokličkou a 15–20 minut duste na mírném plameni. Omáčkou přelijte zeleninu uvařenou v páře, posypte nakrájeným koriandrem.

Večeře

Poslední jídlo dne by mělo být lehké, ne příliš tučné, aby si vaše játra přes noc měla šanci odpočinout a nezaměstnávalo je zbytečně trávení tuků. Ideální jsou polévky, protože doplní tekutiny, zahřejí a zasytí, přitom vám po nich nebude těžko. Nemáte-li chuť na polévku, připravte si zdravou pomazánku.

Květáková polévka

na těsto:

  • 1 pórek (jen bílá část)
  • 1 lžíce ghí
  • 1 menší květák
  • špetka muškátového oříšku

Na dochucení:

  • umeocet
  • lahůdkové droždí
  • opražený černý sezam (na ozdobu)

Na rozpáleném ghí osmažte pórek nakrájený na kolečka. Přidejte květák rozebraný na růžičky a zalijte vodou, aby byla zelenina sotva ponořená. Osolte a vařte doměkka. Poté rozmixujte tyčovým mixérem. Ochuťte muškátovým oříškem.

Na talíři můžete zdobit opraženým černým sezamem a dochutit ještě umeoctem a lahůdkovým droždím.

Umeocet podpoří vaše trávení a příjemně vyváží přirozeně nasládlou chuť květáku.

Hrášková pomazánka s pecorinem

  • 30 g sýru pecorino romano
  • 1–2 snítky čerstvé máty (lístky)
  • 120 g rozmraženého zeleného hrášku
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 2 tenké plátky žitného chleba

Pecorino nasekejte najemno a odložte stranou. Mátu a rozmražený hrášek rozmixujte do hladka. Přidejte pecorino, citronovou šťávu, olej, sůl, pepř. Vše důkladně promíchejte. Podávejte s žitným chlebem a cherry rajčátky.

Ředkvičková pomazánka

  • 2 lžíce řeřichy nebo nasekané pažitky
  • 40 g ředkviček
  • 100 g čerstvého sýra
  • špetka soli
  • špetka pepře

Do mísy dejte nahrubo posekané ředkvičky, nasekanou řeřichu nebo pažitku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Pomazánku namažte na dva tenké plátky žitného nebo celozrnného chleba, který ještě dozdobte nasekanou řeřichou.

Avokádová polévka s krevetami

  • 100 g loupaných krevet
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 2 středně velká rajčata
  • 1/2 žluté papriky
  • 2 hrsti rukoly
  • 1/2 avokáda
  • 1 jarní cibulka
  • 500 g podmáslí
  • asi 100 ml vody
  • 2 špetky mletého římského kmínu
  • 2 špetky mletého kajenského pepře, podle chuti
  • 2 lžíce limetkové šťávy

Krevety osolte a opepřete. Na pánvi zahřejte olej, krevety osmažte a dejte stranou. Rajčata vydlabejte, vnitřky dejte do mísy a odložte stranou. Rajčatovou dužinu, papriku a asi polovinu rukoly nakrájejte nahrubo, přendejte do misky a odložte stranou. Rajčatové vnitřky, druhou polovinu rukoly, avokádo, jarní cibulku, podmáslí, vodu, sůl, římský kmín, kajenský pepř a limetkovou šťávu rozmixujte dohladka. Polévku dochuťte a nalijte do dvou misek, navrch rozložte rajčatovo-paprikovou směs a osmažené krevety. Ihned podávejte.

Zdroje:

  • Kondice - speciál 2021
  • https://foodnetwork.co.uk/recipes
  • https://ifoodreal.com/