Snažíme-li se pečovat o náš organismus, většinou se jedná o očistu ledvin, jater, žlučníku nebo střev. Vyhledáváme stravu, která napomáhá regeneraci těchto orgánů a snažíme se vyvarovat potravinám, které je zpomalují. Málokdo však věnuje pozornost očistě cév. Jejich zanesení může způsobit významné problémy v podobě aterosklerózy. Jedná se o hromadění tukových usazenin na stěnách tepen, způsobené většinou špatnou stravou a životním stylem.


Strava pro srdce


Prvním krokem v péči o naše orgány je vždy naše výživa. Je důležité kontrolovat, jaká strava našemu srdci pomáhá a která ho naopak zanáší. Které potraviny tedy vyhledávat a kterým se naopak vyhnout?

Zdroj: Youtube


Potraviny zvyšující cholesterol

Vysoký cholesterol a obezita jsou největším lákadlem pro onemocnění tepen a cév. Je tedy důležité omezit potraviny, které cholesterol zvyšují. Jedná se hlavně o uzeniny, sladkosti, brambůrky a živočišné tuky. Naopak vyhledejte potraviny, které cholesterol snižují.

Máte-li chuť na slaný snack, sáhněte například po cizrně - ať už v podobě hummusu, nebo místo brambůrků: Cizrnu pečte v troubě na 200°C zhruba 30 minut.

Pokud jste spíš na sladké, pomoct vám může dobrá hořká čokoláda nebo jahody.

Cholesterol dokážete snížit i pomocí koření a bylin: skvělým pomocníkem proti vysokému cholesterolu je například aronie černý jeřáb, jalovec obecný nebo skořicovník ceylonský.


Kávu nebo čaj?
Ačkoliv káva pro naše cévy není tak špatná, jak se dříve myslelo, vsadit při očistě na zelený čaj je jistota. Dobrý zelený čaj obsahuje flavonoidy - látky s vysokým antioxidačním účinkem, které jsou výborné pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním. Dalším produktem s vysokým obsahem flavonoidů je například víno.


Fruits & Veggies
Ovoce a zeleninu nám lékaři vnucují na téměř všechno a u srdečních onemocnění tomu není jinak. Využívejte zejména česnek, celer, hroznové víno, jahody, ředkvičky a špenát.


Ryba dvakrát týdně
Pro zdraví našeho srdce jsou důležitý Omega-3 mastné kyseliny, obsažené hlavně v rybách. Připravte si lososa, makrelu, sledě, pstruha, nebo dobrého tuňáka.


Vločky, ořechy a semínka
Ideální snídaní při očistě jater je domácí granola. Na pekáč smíchejte oblíbené ořechy, ovesné vločky a semínka, doplňte o bobuloviny jako borůvky, ostružiny nebo rybíz.


Vyhněte se alkoholu a cigaretám
Víno sice v malém množství působí antioxidačně, větší požívání alkoholu ale tepny ucpává. Kouření cigaret pak zase zvyšuje riziko srdečních onemocnění, infarktu, cukrovky a aterosklerózy.


Aktivitou k čistým cévám


V boji proti obezitě, ateroskleróze i vysokému cholesterolu je stejně důležitý i pohyb. V tomto případě vsaďte na aerobní cvičení. Zkuste například:

  • Tenis
  • Skákání přes švihadlo
  • Plavání
  • Jízda na kole
  • Pomalý jogging
  • Spinning

Zdroje: