Střeva jsou velmi zjednodušeně řečeno trubka, kterou prochází rozmělněná hmota potravy a postupně se rozpadá na základní nutriční prvky za pomoci enzymů a také naší mikrobioty. Pokud z nějakého důvodu nastane problém — nejčastěji zácpa — tak si toho velmi rychle všimnete, protože to bolí. A chronická zácpa vážně není nic příjemného. V případě, že máte narušenou střevní bariéru, a tedy i mikrobiom, můžete trpět i syndromem propustného střeva (anglicky leaky gut). To znamená, že vaše střevní stěna je narušená a mohou přes ní do těla proniknout bakterie, toxiny a částečně strávené jídlo, což může vést k zánětům v zažívacím traktu i mimo něj. Při prevenci je klíčová správná strava, především dostatek vlákniny.

Zdroj: Youtube

Vláknina nad zlato

Vláknina je ve všech rostlinných potravinách, včetně ovoce, zeleniny, obilí, ořechů, semen a luštěnin. Pro naše střeva je důležitá především nerozpustná vláknina, která prochází trávicím systémem prakticky nedotčená a na střeva působí jako takový kartáč – pěkně je vyčistí, aby se nezanášela zbytky nestrávené potravy. Díky tomu je nerozpustná vláknina zvlášť užitečná při prevenci nebo zmírnění zácpy. Nerozpustná vláknina může také pomáhat při hubnutí tím, že jídla jsou díky ní sytější, aniž by obsahovala mnoho kalorií. Mezi zdroje nerozpustné vlákniny patří pšenice, hnědá rýže, celer, mrkev, ořechy nebo semena. Dalším „zázrakem“ pro uzdravení střev jsou fermentované potraviny.

Kefír

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který obsahuje velké množství prebiotik i probiotik (živých kultur), včetně laktobacilů a bifidobakterií. Kefír lze připravit z jakéhokoli druhu mléka – kozího, kravského, ovčího nebo i z rostlinných alternativ, jako je rýžové nebo kokosové mléko. Podle této studie napomáhá kefír udržet zdravou střevní rovnováhu a bojovat proti nemocem trávicího traktu, například nespecifickým střevním zánětům (IBS), Crohnově chorobě či vředům. Kromě kefíru mějte v lednici vždy po ruce i poctivý bílý jogurt nebo zákys.

Kysané zelí

Přírodní posilou pro zdravá střeva je také česká levná superpotravina – kysané zelí. Obsahuje nejen vlákninu, ale i velké množství vitamínu C, vitamín A a minerální látky, jako je draslík a vápník. Díky kvašení vznikají užitečné probiotické bakterie, které střevům svědčí a snižují množství patogenních mikroorganismů, které způsobují průjmy nebo nadýmání. Pokud máte rádi pikantní jídla, dopřávejte si kimči, což je původně korejský salát s kvašeným zelím a chilli.

Ovesné vločky

Celozrnné potraviny, jako jsou vločky, ale i pečivo, patří do jídelníčku, který našim střevům dělá dobře. Celozrnné obiloviny jsou podle webu Stob v porovnání se zeleninou na vlákninu o dost bohatší. Například celozrnné pečivo obsahuje ve 100 g kolem 7 g vlákniny, v knäckebrotu je to až kolem 15–20 g, obilné vločky obsahují cca 10 g vlákniny a oproti tomu obsah vlákniny v zelenině je průměrně okolo 2 g na 100 g. Denní dávka vlákniny by přitom měla být 30–35 gramů. Sáhněte po celozrnných těstovinách, rýži natural, celozrnném kuskusu a nezapomeňte zařazovat i další přílohy bohaté na vlákninu, jako je například pohanka, bulgur nebo quinoa. Velmi důležité je také pravidelně zařazovat luštěniny.

Zdroje: