Tvrdé nafouklé břicho, migréna, permanentní únava, nechutenství, pocity na zvracení. I tak se může projevovat zácpa, kterou trpí asi 25 procent dospělých, jak uvádí například webový portál o zdraví Ordinace. Více jsou na zácpu náchylné ženy a také lidé starší 65 let.

K zácpě nejčastěji dochází, když se stolice pohybuje trávicím traktem příliš pomalu nebo ji nelze vyloučit z konečníku, což způsobí, že ztvrdne a vysuší se. To může způsobovat bolest při vyprazdňování.

Zácpu rozdělujeme na akutní a chronickou. První varianta je celkem běžným jevem, který nás postihuje například během cestování na dovolenou, kde jsme v cizím prostředí a nemáme nutkání jít na velkou stranu i několik dní. V tomto případě jde o akutní funkční zácpu, která se po návratu domů většinou vrátí k normálu.

Jaké jsou ale příznaky vleklé, chronické zácpy?

  • Méně než tři stolice za týden. Tento stav trvá několik týdnů i měsíců.
  • Potřeba velkého namáhání k zahájení nebo dokončení pohybu střev.
  • Konzistence stolice, která vypadá jako kameny anebo oblázky a je tvrdá.
  • Pocit neúplného vyprázdnění.

Chronická zácpa může mít hned několik možných příčin, jako jsou třeba blokády v tlustém střevě nebo konečníku, které zpomalují pohyb stolice. Mezi další příčiny patří zúžení tlustého střeva, syndrom dráždivého tračníku, drobné trhliny kolem řitního otvoru, problémy s nervy, které způsobují stahy svalů v tlustém střevě a konečníku nebo vyboulení konečníku přes zadní stranu pochvy (rektokéla).

Se zácpou souvisí zdravotní problémy

Zácpě můžeme předejít tím, že omezíme rizikové faktory. Které to jsou? Patří mezi ně dehydratace, strava s nízkým obsahem vlákniny, sedavý způsob života s nedostatkem pohybu, užívání některých léků, jako jsou například sedativa, antidepresiva nebo léky na snížení krevního tlaku a na alergie. Na zácpu také často trpí diabetici a těhotné ženy. Po porodu pak mívají ženy problémy se zácpou zase kvůli staženým anebo ochablým svalům pánevního dna, které neumožňují pohyby střev.

Kromě toho, že se zácpou souvisí celá řada nepříjemných příznaků, jako je zvýšená tvorba plynů, neustálý pocit plnosti a nafouklé břicho, přináší také zdravotní riziko. Naše tělo funguje tak, že spolu se stolicí z těla pravidelně odcházejí i toxiny. Pokud je dotyčný vlivem zácpy zadržuje, způsobuje si intoxikaci organismu. Hromadící se odpadní látky pak provázejí obtíže jako je propustnost střev, poškození jater, zápach z úst nebo záněty střeva. A to není všechno.

Když je vyprazdňování nepřítel

Velmi časté jsou například hemoroidy a řitní trhliny. Ty vznikají v důsledku usilovného tlačení a vedou k tomu, že se nemocný ze strachu z bolesti bojí toaletu použít a defekaci oddaluje. Tím ale celou situaci ještě zhoršuje, čímž se dostává do bludného kruhu.

Zdraví střev hledejte ve stravě

Národní zdravotnický informační portál uvádí, že při léčbě zácpy se používají především tři režimová opatření, kterými je zvýšený příjem vlákniny ve stravě nebo v doplňcích stravy, příjem minimálně 1,5 až 2 litrů tekutin za den a zvýšení pohybové aktivity, přičemž význam má i delší chůze. To, jak vypadá náš jídelníček, ovlivňuje vyprazdňování ve velké míře. Nezdravá strava plná průmyslově zpracovaných polotovarů a tučných, smažených pokrmů z fastfoodu může v organismu zůstat ležet až po dobu několika týdnů. Toto nežádoucí jídlo tělo nezvládá zpracovat a vytváří tak toxické látky.

Prevence zácpy

  • Jezte co nejvíce vlákniny. Zejména nerozpustná vláknina usnadňuje průchod potravy tenkým střevem. V tlustém střevě pak napomáhá rychlejšímu a lepšímu vyprazdňování tím, že zvětšuje objem stolice, a zabraňuje tak zácpě.
  • Zařaďte do jídelníčku zeleninu a ovoce, celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, sóju, lněné semínko, neloupané brambory, cizrnu a fazole, avokádo, banán, maliny, brokolici, hrušky, fíky a datle.
  • Současně s vlákninou je vždy nutné přijímat dostatek tekutin, jinak může naopak způsobovat zácpu. Pijte minimálně 1,5 litru vody denně.
  • Jestliže máte problém přijmout dostatečné množství vlákniny, kupte si psyllium. Jedná se o rozemleté osemení jitrocele indického, které obsahuje velké množství rozpustné vlákniny – ta v tekutině nabobtná a vytváří hustý gel.
  • Konzumujte více přirozených probiotik neboli živých bakterií, které v našich střevech přirozeně podporují rozklad potravy a současně příjem živin a enzymů. Najdete je v kvašeném zelí, kefírech nebo mléčných zákysech.
  • S vyprazdňováním vám může pomoct i sklenka teplé vody s vymačkaným citronem nebo lžící soli.
  • Omezte všechny zpracované potraviny, polotovary a fastfoody.
  • Líný člověk rovná se líná střeva. Zůstaňte co nejvíce aktivní a snažte se pravidelně cvičit. I obyčejná chůze nám dokáže pěkně rozpohybovat střeva.
  • Snažte se zvládat stres. Každý den si dopřejte čas na odpočinek a relax.
  • Neignorujte nutkání na stolici. Pokud se vám chce na toaletu, jděte hned a neodkládejte to na později.
  • Snažte se vytvořit pravidelný rozvrh pro vyprazdňování, zejména po jídle.

Zdroje:

  • Zdravý životní styl, Zima 2022
  • www.mesicnikzdravi.cz
  • www.mayoclinic.com
  • www.zdravi.euro.cz
  • https://www.nzip.cz/clanek/516-dieta-pri-zacpe
  • https://www.ordinace.cz/clanek/za-vasi-zacpu-muze-i-tridni-ucitelka/