Je třeba si uvědomit, že marketingu jde primárně o prodeje a zisky, nezdráhá se tedy využívat termíny, které jsou momentálně „in“, aby podpořil svoje zájmy.

Průzkumy trhu dojdou k závěru, že potravina označená na etiketě jako „přírodní“ či „rostlinná“ se bude dobře prodávat, a v tu ránu se roztrhne pytel s přírodními rostlinnými produkty. A mnohdy se bude jednat o výrobky, které opravdu prospívají zdraví.

Zdroj: Youtube

Jenže jak odhalit, do které kategorie spadá ten, u kterého jste se v hypermarketu právě zastavili? Na následujících řádcích jsme se zaměřili na několik skupin potravin, které se dnes těší velké popularitě, ale ve skutečnosti by se ve zdravém jídelníčku ve větším množství vůbec vyskytovat nemusely.

NETUČNÉ A NÍZKOTUČNÉ DRESINKY

Salát se stal nekorunovaným králem dietní stravy, ale musí mít za pobočníky vhodné ingredience. Tudíž je třeba dát sbohem tučným dresinkům, osmažené slanině i krutonům. O to lákavější pak bývají alternativy dresinků slibující menší podíl tuku.

Sliby

Zaujaly vás v regále dresinky označené jako „light“ nebo „low-fat“? Vypadá to, že by nemusely vaši figuru nijak ohrozit. Pár jich vyzkoušíte a jste mile překvapeni, že chutnají opravdu skvěle. Ale pak přijde pohled na kalorickou tabulku…

Chyby

Základem tradičních salátových dresinků jsou většinou ingredience na bázi tuků. Pokud výrobce tuky eliminuje, musí být něčím zastoupeny. A je otázka, jestli případné náhražky vyslouží výslednému produktu přívlastek „zdravý“. Podíváte se na etiketu a zjistíte, že oproti klasické verzi dresinku přibyly konzervanty, zahušťovadla, emulzifikátory, soli a také cukr. A to moc zdravě nezní, co myslíte?

Co to pro vás znamená?

Že tím nejlepším řešením je příprava domácího dresinku z vhodných ingrediencí. V podstatě postačí za studena lisovaný olej, ocet, nějaké koření, česnek a případně hořčice. Kvalitního oleje se vůbec nebojte – naopak! Tuky jsou nezbytné pro vstřebávání některých živin obsažených v zelenině. Stačí dodržovat pravidlo dvou polévkových lžic na jednu porci salátu.

BEZMASÉ BURGERY

Rostlinná strava je fenoménem posledních doby, a tak dnes už i v řetězcích fastfoodu narazíte na vegetariánské burgery. K dostání jsou i chlazené v supermarketech, a co jim nemůžete upřít, je chuť. V mnoha případech nejde vůbec o placičky zvláštní konzistence a nevýrazné chuti.

Sliby

Výrobci apelují na výhody omezení konzumace masa – ať už půjde o přínos zdravotní, či ekologický. A tím k sobě samozřejmě stahují pozornost široké komunity lidí. Jsou ale bezmasé burgery opravdu za všech okolností potravinou zdravější a pro životní prostředí šetrnější?

Chyby

Přínos konzumace rostlinné stravy spočívá především v tom, že jíme čerstvé, minimálně zpracované produkty, což tyhle burgery rozhodně v mnoha případech nesplňují. Za jejich vznikem stojí často poměrně komplikovaný proces, a když zapátráte na etiketě, můžete narazit i na ingredience, jako je metylcelulóza (E461) či tzv. kultivovaná dextróza. Nejde o zdraví škodlivé příměsi, přesto mohou u citlivějších jedinců způsobit při konzumaci většího množství trávicí problémy.

A schválně si zkuste porovnat obsah kalorií v masovém a bezmasém burgeru. Dost možná budete překvapeni, že jsou čísla prakticky shodná a podíl nasycených tuků není nijak rozdílný. V obsahu sodíku navíc bezmasá varianta často vede, což samozřejmě není vůbec dobře.

Co to pro vás znamená?

Jestli se snažíte ve svém jídelníčku navýšit podíl rostlinné stravy, klidně si bezmasý burger jednou za čas dejte. Jen si pečlivě přečtěte etiketu, zejména pokud se vyhýbáte sóje a lepku.

Úplně nejlepší bude, když si burger připravíte sami doma. Jako dobrý nápad se jeví přidání rostlinných ingrediencí do směsi na masové karbanátky. Skvělé budou rozmixované fazole či cizrna.

HOŘKÁ ČOKOLÁDA

I ona se ocitla na seznamu „zdravých“ potravin a její účinky dokládá dokonce i řada vědeckých studií. Kakao, které je základní složkou čokolády, obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které mají schopnost snižovat riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění či cukrovky.

Sliby

Narazíte na texty, ze kterých by leckdo získal pocit, že hořká čokoláda by měla tvořit značný základ vašeho jídelníčku – autoři vynáší do nebe její obsah vitaminů a minerálů, mezi nimiž nechybí železo, hořčík, měď a selen. Často se ale „zapomínají“ zmínit o kalorickém obsahu a nutnosti zacházet s touto potravinou velmi opatrně.

Chyby

Stalo se velkým marketingovým tahákem přidávat do celé řady produktů hořkou čokoládu a vytvářet v lidech dojem, že je díky tomu výrobek „zdravější“, aniž by kdokoli k onomu „á“ dodal důležité „bé“ – tedy kaloričtější. V případě čokolády – jakékoli – musíte vždy počítat s tím, že je opravdu kalorická (ve 30 gramech má cca 160 kcal) a obsahem tuků či cukrů se rozhodně neřadí mezi produkty dietní.

Co to pro vás znamená?

Když už máte kupovat hořkou čokoládu, pečlivě vybírejte tu opravdu kvalitní. A pozor – často ji nenajdete v regále s ostatními cukrovinkami. Sledujte obsah kakaa, ten by měl být alespoň 60 %, ideálně vyšší. A hlavně pozor na konzumované množství – podle odborníků vám k využití účinků zdraví prospěšných látek obsažených v čokoládě postačí zhruba 80 gramů týdně.

MED

Bývá považován za zdravou alternativu rafinovaného cukru, vyzdvihuje se jeho obsah antioxidantů a antibakteriální vlastnosti. Znamená to tedy, že produkty slazené medem mají ve zdravém jídelníčku svoje místo?

Sliby

Nepasterizovaný tmavý med a jeho varianty obsahují zcela nepochybně antioxidanty a minerály, jako je železo, mangan či draslík. Je ale možné díky tomu postavit med na piedestal a mluvit o něm jako o „zdravém sladidle“?

Chyby

Neměli byste zapomínat, že prakticky všechny kalorie obsažené v medu jsou z 80 % ve formě sacharidů, z toho 35 % tvoří glukóza, 40 % fruktóza a 5 % sacharóza. Podle odborníků může mít nadměrná konzumace medu stejný negativní dopad na naše zdraví jako obyčejný cukr či obilný sirup. Tedy i med může způsobit zvýšenou hladinu triglyceridů v krvi, vysoký krevní tlak, nárůst váhy či problémy s kontrolou hladiny krevního cukru.

Co to pro vás znamená?

Díky obsahu antioxidantů, protizánětlivých látek, vitaminů a minerálů je med dozajista zdravější než klasický cukr, ale i tak byste si jeho příjem měli pohlídat a denní dávky omezit na zhruba jednu polévkovou lžíci. Kdo kontroluje svůj kalorický příjem, určitě by si měl pamatovat, že med obsahuje v jedné lžíci více kalorií než běžný cukr – 64 oproti 46 kcal!

ZELENINOVÉ TĚSTOVINY

Nahradit část mouky v těstovinách zeleninou je určitě dobrý nápad. Zvýšíte podíl cenných živin i vlákniny. Otázkou ale zůstává, jestli je podíl zeleniny natolik významný, aby se vám vyplatilo uhradit výrazně vyšší cenu.

Sliby

Na obalu se výrobce chlubí podílem zeleniny, vy se těšíte, že přidáním špenátu či červené řepy došlo ke zkvalitnění výživového profilu produktu.

Chyby

V praxi je to ale často tak, že se ke klasické mouce přidá trochu sušené, na prášek rozemleté zeleniny, ta obvykle těstoviny náležité obarví a marketérům poskytne potřebný prostor pro propagaci. Po výživové stránce je rozdíl minimální, cena ale často několikanásobná.

Co to pro vás znamená?

Raději sáhněte po stoprocentně celozrnných těstovinách nebo zkuste těstoviny fazolové či cizrnové – tedy takové, kde jsou luštěniny základní ingrediencí. Tím získáte cennou vlákninu i bílkoviny, ale rovněž i vitaminy a minerály přirozeně obsažené v použitých luštěninách.

Cítíte se nyní jako oběti marketingových kampaní? Věřte, že nejste jediní. Příště méně sledujte reklamy a více čtěte etikety.

Zdroje: