Jak jíst správně

Někdy není ani tak důležité, co jíte, ale jak a kdy jíte. Zkuste si na jídlo vyhradit dostatečný čas, jezte v klidu, abyste se při tom cítili dobře. Jezte vědomě. Naše uspěchaná doba tomuto pravidlu moc nenahrává, ale i sebezdravější jídlo se stává jedem, pokud se jí ve spěchu a stresu. Vypněte všechny zprávy a vychutnávejte si každé sousto toho, co máte právě na talíři. Důležité je také množství. Dle ájurvédy by se měl žaludek z jedné poloviny naplnit jídlem, z jedné čtvrtiny tekutinou a z jedné čtvrtiny nechat prázdný. Jakmile svůj žaludek naplníte zcela, nebo dokonce více, než je třeba, vaše tělo je zatížené, a proto nemá energii na další činnosti, které vás čekají.

Kombinace potravin

Dle ájurvédy je kombinace různých potravin velmi důležitá. Právě to, jak se potraviny kombinují, má velký dopad na trávení, pocity i sílu trávicího ohně. Možná nyní poznáte, že vaše dlouhodobě zaběhnuté kombinace potravin nejsou dle ájurvédy pro vaše trávení to pravé ořechové. Obecně ájurvéda nedoporučuje kombinovat teplé a studené potraviny. V rámci jednoho pokrmu by tedy potraviny měly být buď tepelně zpracované, nebo naopak pouze čerstvé. Do teplé ovesné kaše by se tedy nemělo dávat čerstvé ovoce, ale pouze tepelně zpracované. Další kombinace, které se nedoporučují, jsou mléko a ovoce, sladké ovoce a škroby, kyselé ovoce a zelenina. Banány a melouny se nedoporučují kombinovat vůbec.

6 chutí jídel dle ájurvédy

Pro správnou rovnováhu těla i mysli by každý pokrm měl obsahovat všech 6 chutí – slanou, sladkou, kyselou, hořkou, trpkou a ostrou. Každá chuť má jiné vlastnosti, které úzce souvisí s vlastnostmi ájurvédských dóš. K harmonizaci nebo zvýšení určité dóši můžete tedy využít vždy některou z uvedených chutí. Pod sladkou chutí si ale nepředstavujte jen dortíky, jsou to především obiloviny, ghí, pečivo, těstoviny, červená řepa, dýně a samozřejmě většina ovoce. Do kyselé chuti patří rajčata, citrony, nakládaná zelenina, ale také například mléko, tvaroh a jogurt.

Samozřejmě i u ájurvédy platí, že nic se nemá přehánět. Zlaté pravidlo říká, že zdravý jídelníček bychom měli dodržovat z 80 % a 20 % nám zbývá na situace, kdy nám okolnosti nedovolí dodržet jídelníček zcela podle pravidel. Jsou situace, kdy je možné se poddat tomu, na co máme v danou chvíli chuť. Pokud jste důslední a ve většině případů dodržujete zdravou stravu, můžete si dovolit občas sáhnout po něčem jiném. A to je právě ta vyváženost, o kterou se ájurvéda snaží.