Co to vláknina je?

Nejdříve se podíváme, co si pod vlákninou vůbec představit.

Vláknina je typ sacharidů, kterou na rozdíl od jiných druhů sacharidů ji tělo nedokáže strávit. Prochází tak trávicím traktem téměř neporušená.

Vlákninu dále dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. První typ, tedy vláknina rozpustná, se rozpouští ve vodě a následně se v těle mění na gelovitou látku. Nerozpustný vláknina, jak ji napovídá název, se nerozpouští a tělem prochází téměř neporušená. Oba typy vlákniny jsou důležité.

Přínosy vlákniny

Rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, protože se mísí s trávenými potravinami, u kterých ovlivňuje vstřebávání cukru. Dále může mít pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Nerozpustná vláknina napomáhá s trávením, urychluje průchod potravin trávicím traktem, a napomáhá tak pravidelné stolici a vyprazdňováním.

Zdroje rozpustné a nerozpustné vlákniny

V mnoha potravinách najdeme oba typy vlákniny.

Na rozpustnou vlákninu jsou bohaté následující potraviny:

  • fazole
  • čočka
  • ovesné vločky
  • hrách
  • citrusové plody
  • borůvky
  • jablka
  • ječmen

Na nerozpustnou poté:

  • celozrnné produkty
  • neloupaná rýže
  • květák
  • brambory
  • rajčata
  • okurky

Jaké je optimální množství vlákniny?

Je doporučováno mít mezi 20 až 30 g vlákniny za den.

Toto doporučené množství se však může lišit. Každý jsme individuální, máme jinou historii stravování, a také každého tělo bude jinak trávit vlákninu.

Hraje zde roli také váha, čím více vážíme, tím více vlákniny si můžeme dovolit. Ale opět zde platí, že ne každému bude vyhovovat vyšší množství vlákniny.

Zásadní je pomalé navyšování. Není dobré z ničeho nic zvýšit svůj příjem vlákniny na doporučovaných 20 až 30 g. Za předpokladu, že doteď se vláknina našeho talíře téměř nedotkla.

Rychlý nárůst vlákniny v jídelníčku může způsobit spíše potíže. Tělo není zvyklé na vyšší příjem vlákniny a bude mít problém strávit přijaté množství.

Hledání ideálního příjmu

Ačkoli se doporučuje určité množství, ne vždy platí, že vše, co obsahuje vysoký obsah vlákniny, je dobré do našeho jídelníčku.

Pokud by se jídelníček skládal pouze z potravin s vysokým obsahem vlákniny, tělo může mít problém vše strávit a spíše než přínosů se dočkáme potíží s trávením, průjmem či zácpou. Důležité je mít vyvážený příjem vlákniny pro vaše tělo.

Na vlákninu a vyšší příjem lze tělo také zvyknout. Stačí pomalu navyšovat příjem vlákniny. Celý proces však může zabrat až několik měsíců a je důležité pozorovat své tělo.

Zdroj:

https://www.vitalia.cz/clanky/co-je-vlaknina-a-jak-prospiva-lidskemu-zdravi/