Čerstvá zelenina na pultech v supermarketech už nevypadá zdaleka tak lákavě. Proto je dobré se porozhlédnout po něčem, co není čerstvé, ale zároveň v sobě uchovává všechny super vlastnosti čerstvé zeleniny – a ještě mnohem víc. Ano, mluvíme o fermentaci. Co to je a proč je fermentovaná zelenina tak vyzdvihovaná?

Co je to fermentace

Fermentovaná zelenina je jednoduše kvašená zelenina. Není to ale žádná novinka. Výhody kvašení za účelem uchovávání, lepší stravitelnosti a nutriční vyváženosti potravin znali už naši předci. Nejznámější kvašenou zeleninou je kysané zelí a kvašené okurky. Vedlejším produktem fermentace jsou alkohol a kyseliny – ty fungují jako přírodní konzervanty, které pomáhají potraviny déle uchovávat. Díky tomu se vytvářejí úplně nové chutě, tzv. umami – páté chutě. Mimo jiné tyto potraviny prospívají zdraví.

Benefity fermentované zeleniny

Kvašená zelenina je tak trochu předpřipravená pro náš organismus. Tím se pro nás stává stravitelnější. Je vlastně už „natrávená“ díky bakteriím, které velmi příznivě ovlivní naše střeva a celkové zdraví. Nejenže takovou zeleninu lépe strávíme, ale střevům dopřejeme přidanou hodnotu v podobě bakterií – na rozdíl od syrové zeleniny, která nemusí být pro každého tak dobře stravitelná, a vařené zeleniny, která naopak ztrácí mnoho prospěšných látek, jako jsou enzymy a vitaminy. Fermentované potraviny jsou navíc výživově bohatší. Jsou nabité vitaminy B, C a působí jako přírodní antioxidanty. Obsažené živé kultury působí blahodárně na náš trávicí i imunitní systém.

Blahodárný vliv na trávení

Kysané zelí může již během několika dní zlepšit vaše trávení. Může se stát, že vaše střeva nejsou schopná správně rozkládat jídlo, a tím nejsou do těla správně exportovány vitaminy a minerály. Navíc špatné trávení způsobuje únavu celého organismu. Pozitivně může kvašená zelenina působit také při a po užívání antibiotik. Antibiotika spolu s těmi špatnými bakteriemi ničí i ty dobré. Fermentovaná zelenina pomůže tyto bakterie znovu obnovit – rychle a jednoduše.

Lepší přísun vitaminů

Fermentační proces kysaného zelí zvyšuje biologickou dostupnost živin ze zelí. V zelí najdeme vysoký obsah vitaminů C, K a E a díky této schopnosti mohou být efektivněji využity pro náš organismus. Tím zároveň posilujeme imunitu právě v období chřipek a nachlazení.

Pomocník při stresu

Střeva jsou úzce propojena s naším mozkem. Pokud jsou naše střeva v pohodě, vyšlou do mozku hormony štěstí. Opravdu to takto funguje. A probiotika obsažená v zelí produkují a uvolňují trávicí enzymy, které spolupracují s chemickými látkami v mozku. Mozek doslova potřebuje dobře stravitelné živiny a probiotika, aby mohl produkovat hormony, jako jsou serotonin a dopamin, které zajišťují dobrou náladu.

Fermentace má mnohem více benefitů. A ne nadarmo se říká, že kultura vzniká na farmě. Jak bychom žili, kdybychom jedli pouze jídlo uměle vytvořené strojem, pasterizované a zavřené v plastu nebo plechovce? Možná je tou správnou cestou začít jíst víc jídla, které je chutné, zdravé, a navíc ekonomičtější a ekologičtější, než to, co najdeme v regálech supermarketů.