Buďte se svými blízkými den nebo dva a pozorujte, jaký je jejich denní režim, co pijí, co jí a jak často. Sledujte, jestli nejí někde v koutě zbytky od včerejšího oběda. Zeptejte se jich, co obědvají, a nespokojte se s odpovědí: ‚Něco si uklohním a mám to na tři dny…‘ Zvláště pokud víte, že vaše maminka byla vždy gurmán a měla jídlo ráda. Znamená to, že se odbude, její jídlo nebude moc kvalitní a čerstvé a zcela určitě už na něj nebude mít třetí den chuť. Na co tedy v jídelníčku seniorů dohlédnout?

Pitný režim

Častým a možná i největším problémem jejich stravovacího režimu je dehydratace. Podle Boženy Juraškové, předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti, mívají senioři mylnou představu o tom, co jsou to vhodné tekutiny. Za tekutiny považují například kávu nebo pivo. Přitom káva i alkohol dehydratují. Stává se tak, že jejich celkový denní příjem tekutin se skládá ze dvou káv, vody na zapití léků a z polévky k obědu, což představuje asi 500 ml přijatých tekutin místo doporučovaných 1500 ml. Jejich nedostatečný příjem je hlavně důsledkem toho, že ve stáří ztrácíme pocit žízně. Problém navíc mohou umocnit i další faktory, jako jsou horší mobilita, špatné polykání nebo obava z častého močení. Výsledkem mohou být záněty močových cest a zmatenost, která zase může vést k pádům a úrazům, jako jsou například zlomené krčky.

Jak poznat, že je váš blízký dehydrovaný?

„Bohužel na stavu kůže to nepoznáte. Nejlépe je to vidět na jazyku. Pokud je vlhký, je hydratace dostatečná. Jakmile uvidíte suchý jazyk s hnědým, až popraskaným povrchem, je to jasná známka dehydratace,“ vysvětluje Jurašková. Dalším znakem je zhuštěná, tmavě zabarvená moč a celkové zahuštění vnitřního prostředí, což se může projevit například zhoršeným vykašláváním.

Pokud budete se svými rodiči celý den, zkuste se zaměřit na to, co za den vypijí. Možná budete překvapení, jak málo tekutin to je. Gerontoložka Jurašková svým pacientům doporučuje připravit si do lednice džbán s mátovým čajem, oslazeným medem a ochucený citronem. Čaj je možné upíjet během celého dne. Vhodné jsou i minerálky, které je dobré střídat i kvůli obsahu různých minerálů. „Myslím si, že je dobré seniorům vysvětlit, proč by měli dostatečně a správně pít, a uvést všechny nepříjemnosti a možné komplikace s dehydratací spojené. Ze své praxe vím, že si nechají poradit. Sami chtějí zdravotním komplikacím předcházet a být tak co nejdéle soběstační,“ líčí své letité zkušenosti Jurašková.

Přečtěte si více o tom jak poskládat seniorům jídelníček zde.

Zdroj: dejzmenu.cz