Vejce jako zdroj bílkovin

Ačkoliv jsme dlouhou dobu byli odrazováni od konzumace vajec, pravda je taková, že bychom je do jídelníčku měli pravidelně zařazovat. Především, pokud chcete snižovat váhu. Vejce totiž obsahují vysoký podíl bílkovin. Ty jsou biologicky znatelně hodnotnější než proteiny z masa nebo mléka. Bílek obsahuje 10 až 12 % proteinů, zatímco ve žloutku se podíl bílkovin pohybuje kolem 16 %.

Vitaminy a minerály

Co se o vejcích možná tolik neví je, že jsou v nich zastoupeny všechny řady vitaminů, kromě vitaminu C. V bílku najdeme vitamin B a ve žloutku jsou zastoupeny vitaminy řad A, D, E, K. V neposlední řadě ve vejcích najdeme vysoký obsah železa, fosforu, draslíku a zinku. Navíc obsahují omega 3 mastné kyseliny, které mají blahodárný vliv na funkci našeho srdce. Najdeme v nich zastoupené i peptidy, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak.

Mýty o cholesterolu

Ano, informace, že vejce obsahuje cholesterol, je pravdivá. Vejce ale nezvyšují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Naopak mají vliv na zvyšování tzv. zdravého cholesterolu v našem těle. Ten má ochrannou funkci. Zbavuje krev nadbytečného cholesterolu a odvádí ho zpět do jater. Hladina cholesterolu je navíc silně závislá na individuálním metabolismu každého z nás. Stravou ji lze ovlivnit poměrně málo. Na toto téma bylo zpracováno i nemálo pokusů, aby se prokázala nezávadnost konzumace vajec. Vědecké studie dokazují, že ani dlouhodobá konzumace 1 vejce denně nemá vliv na vznik kardiovaskulárního onemocnění. (Hu FB, Stampfer MJ, Rimm EB, et al. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. JAMA. 1999;281:1387-94) Toto tvrzení platí u lidí, kteří netrpí žádným jiným vážnějším onemocněním a celkově dodržuje pestrý jídelníček.

Jak často jíst vejce

I když jsou vejce v dnešní době považovány za superpotraviny nabité vitamíny, proteiny a minerály, neznamená to, že bychom je mohli konzumovat v neomezeném množství. Jsou totiž velmi bohaté na tuk. Téměř 2/3 vaječného žloutku tvoří tuky, například fosfolipidy. Ty mají pozitivní vliv na stavbu a funkci buněk. Bílek naopak tuky neobsahuje vůbec a má nízkou energetickou hodnotu. Ideální konzumaci vajec nelze určit, je to zcela individuální záležitost dle zdravotního stavu každého z nás. Obecně se ale může říct, že zdravý jedinec můžeš sníst 1 až 2 vejce denně bez jakéhokoliv negativního vlivu na jeho zdraví. U malých dětí by se měla pohybovat konzumace kolem 4 vajec týdně. I pro ně je žloutek významným zdrojem energie a nenasycených mastných kyselin a minerálů, jako je například železo.

Nyní se tedy konzumace vajec už nemusíte obávat. Důležité je, dívat se na vaši stravu jako na kompletní balíček, který svému organismu dodáváte. Pokud se u všech složek jídelníčku budete držet v doporučených dávkách a vytvoříte si tak vyvážený jídelníček, není se čeho obávat.

Zdroje:

  • https://www.fitness007.cz/
  • https://vyzivadeti.cz/
  • Karolina Fourová – Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete https://www.databazeknih.cz/knihy/jedina-kniha-o-jidle-kterou-potrebujete-450542
  • rozhovor s docentkou Kamilou Míkovou z VŠCHT https://fresh.iprima.cz/7-padnych-duvodu-proc-bychom-meli-jist-vejce
  • https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/