Zdroj: Youtube

Hned na úvod je třeba zmínit, že vajíčka se dají nahrazovat jen do určité míry. Pokud recept obsahuje tři a více vajec, jsou vajíčka hlavní složkou pokrmu a bez nich to prostě nepůjde. Takže třeba vaječnou omeletu nebo fritatu bez vajec nevykouzlíte. Jestli ale chcete péct buchtu, do které se přidává jedno až dvě vějce, není problém použít jinou surovinu. Říkáte si, proč by se vlastně vejce měla v kuchyni nahrazovat? Důvodů je více. Jedním z nich je alergie na vejce, která je druhou nejčastější potravinovou alergií u dětí a dospělých Obecně se má za to, že u většiny malých dětí s alergií na vajíčka se časem vyvine tolerance, nemusí tomu tak ale vždy být. Další skupinou lidí, která se vyhýbá vejcím, jsou vegani. Ti kromě masa, mléčných výrobků a medu odmítají i vejce z etických důvodů (ani vejci z volného chovu je neohromíte). Někdo si hlídá konzumaci vajec také kvůli vysokému cholesterolu, nebo kvůli redukční dietě – přeci jenom vaječný žloutek obsahuje kolem 60 kalorií. Jsou mezi námi i lidé, kterým jednoduše vajíčka nedělají dobře a mají po nich žaludeční problémy. A někdy nám vajíčka prostě dojdou zrovna ve chvíli, kdy je potřebujeme.

Jaká je vlastně funkce vajec v kuchyni? Syrová vejce slouží jako spojovací materiál, proto je používáme při míchání těsta, ale i směsí na placky, karbanátky a bramboráky. Jak popisuje web Bez hladovění, vejce dodávají potravinám strukturu a zároveň fungují jako kypřidlo. Zachycují totiž vzduchové bublinky, takže pokrm zvětší svůj objem a získá vzdušnou strukturu.Vlhkost z vajec se při přípravě jídla vstřebává do ostatních ingrediencí, takže je výsledný pokrm navíc příjemně vláčný. A v neposlední řadě vejce přidáváme do jídla kvůli chuti. Pojďme se tedy podívat, čím vším můžeme vajíčka v kuchyni nahradit.

Banán

Jedno celé vejce nahradí jeden malý banán nebo půlka většího banánu, který rozmačkate vidličkou. Nepoužívejte zelené banány, ale raději ty přezrálé, měkké, klidně načernalé. Díky své nasládlé chuti je banán ideální do sladkých dezertů jako jsou muffiny, lívance, palačinky, korpusy, krémy. Banán navíc dodá pečivu na vláčnosti.

Pyré

Máte doma od léta zavařené jablečné nebo broskvové pyré? Pak ho můžete do recepru klidně místo vejce použít, protože ovocné pyré má schopnost zvláčnit a dobře spojit těsto. Jedno vejce nahradí asi 5 lžic pyré smíchaných se lžičkou prášku do pečiva.

Lněná a chia semínka

Chystáte se na velikonoční nádivku? Právě do slaných jídel se místo vejce dobře hodí chia semínka (stejně tak ale i do moučníků). Pozor, semínka musíte nejdřív nechat nabobtnat ve vodě, aby se vytvořil gel. Ten nechte asi 15 minut odstát. Jaké je dávkování? Jedna lžíce chia semínek zamíchaná ve 3-4 lžících vody vám nahradí jedno vejce. Díky chia bude jídlo navíc obohacené o nenasycené mastné kyseliny a další zdraví prospěšné látky. Podobnou schopnost jako chia semínka má i lněné semínko. Místo jednoho vejce použijte lžičku rozmixovaných lněných semínek smíchaných se 4 lžičkami vody. Směs nechte pár minut odstát, dokud nevznikne krémovitá hmota svou konzistencí podobná vajíčku.

Strouhaný brambor

Tento trik se syrovým bramborem používaly už naše babičky. Ve slaných jídlech vám jedno vejce dobře nahradí dvě až tři lžíce nastrouhaného bramboru. Kde ho použít? Brambory jsou ideální do zeleninových placek, karbanátků, polévek i omáček.

Olej

Při pečení beránka, buchty nebo bábovky můžete jedno vejce klidně nahradit i obyčejým olejem (slunečnicovým nebo řepkovým), více oleje by už mohlo nepříznivě ovlivnit konzistenci i chuť moučníku. Jedno vejce nahradí zhruba 60 ml rostlinného oleje. Díky oleji navíc bude moučník vláčný. A ruku na srdce, není nic horšího, než když vám pečivo kvůli suchosti neklouže do krku.

Škrob

Suroviny krásně spojí jedna lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu (Solamyl) rozmíchaná v 1 dl studené vody. Tato směs vydá rovnou za 2 vejce.

Pudinkový prášek

Do sladkých litých těst, pudinků, krémů a dalších moučníků přidejte místo jednoho vejce1 lžičku pudinkového prášku, kterou v misce promícháte s jednou lžičkou oleje.

Droždí

Pomoci vám může i sypké droždí. Místo dvou vajec použijte půlku sáčku instantního droždí smíchaného s 1 dl horké vody. Při zapékání (třeba šunkofleků nebo gratinovaných brambor) zase dobře poslouží lahůdkové droždí.

Prášková želatina

Sáček práškové želatiny dokáže nahradit až 3 vajíčka! Želatinu můžete použít do různých moučníků, krémů, lívanců i palačinek.

Zdroje:

https://www.bezhladoveni.cz/cim-nahradit-vejce/

https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/cim-nahradit-vejce/