1. Badyán

Badyán je koření se silnou vůní anýzu, které se používá do svařeného vína, punče, perníčků ale i například k pečení masa nebo do paštiky. Mnoho lidí ovšem netuší, že badyán je nejen populárním kořením, ale i léčivým prostředkem. Odvar z badyánu totiž pomáhá ulevit od všech různých žaludečních křečí, kolik a nevolností. Uvařit si můžete například čaj s badyánem a po malých dávkách ho během dne popíjet. Badyán pomáhá podpořit naše trávení a působí antibakteriálně. Také se často přidává do sirupů proti kašli.

Zdroj: Youtube

2. Skořice

Pokud milujete vůni a chuť skořice, nebojte se přidávat si ji do jídla po celý rok. Skořice totiž napomáhá snížit krevní tlak, zlepšuje trávení, podporuje chuť k jídlu, má také dezinfekční a antibiotické účinky. U lidí s cukrovkou zlepšuje metabolismus cukrů, tuků a uklidňuje nevolnosti, průjmy a nadýmání. Skořice se také používá jako přírodní lék proti nachlazení, kašli a chřipce.

3. Hřebíček

Velice silné a aromatické koření, hřebíček, je absolutní vánoční must-have. A nejen vánoční, hodit se nám bude v jídelníčku kdykoliv. Hřebíček také podporuje zdravé trávení, mimo to je ale vynikajícím pomocníkem i pro zdraví kardiovaskulárního a dýchacího systému. Hřebíček je dobrý antioxidant a vědci dokonce zjistili, že podporuje sexuální libido.

4. Kardamom

U nás možná kardamom ještě není tolik populární, využít se ho ale rozhodně vyplatí. Kardamovník je rostlina z čeledi zázvorovníkovitých a podle toho se také chová. Využívá se proti plynatosti, při léčbě různých zánětů v oblasti dásní a zubů, léčí i různá kožní zranění. Ulevuje od bolestí v krku a doporučuje se při léčbě ledvinových a žlučníkových kamenů.

Zdroje:

https://www.zenmaitri.com/blogs/news/the-healing-power-of-festive-spices

https://en.supersynbiotics.se/maghalsa/diet/anti-inflammatory-christmas-spices-and-how-to-use-them/

https://www.marywashingtonhealthcare.com/news/2022/december/holiday-spices-are-healthy-and-nice-/