Bílý cukr krystal je sladidlo, které obsahuje asi 401kcal na 100 gramů.
A to je poměrně dost, co říkáte? Při pečení ho můžete nahradit buď medem, který je sice díky prospěšným látkám zdravější, ale kaloricky skoro stejně vydatný, anebo přirozeně sladkým ovocem. Datle, čerstvé nebo sušené fíky, zralé banány, sušené švestky, rozinky – to všechno vám skvěle a hlavně zdravě dosladí vánoční cukroví.
Sirupy, koření, ořechy
Další možností je vsadit na některý z přírodních sirupů. Nejlépe vychází ten čekankový, který z 95 % obsahuje vlákninu, a to ve formě inulinu, a má přirozeně sladkou chuť, aniž by významně přispíval ke kalorické hodnotě jídla. Dobře vám poslouží i sekané mandle, vlašské ořechy nebo pistácie a také kokos, který cukroví dodá příjemnou oříškovou chuť. I ořechy ale obsahují velké množství tuku, na druhou stranu i bílkoviny a vlákninu, takže nebudou takovou kalorickou náloží a nezatíží tolik váš trávicí trakt. „Pokud však do cukroví přidáte hodně oříšků, počítejte s ním jako s oříšky a snažte se ho nezkonzumovat velké množství najednou, ale třeba jen dva kousky jako dezert po obědě nebo odpoledne ke kávě,“ radí nutriční terapeutky na webu Nehladu.cz. Čokoládovou chuť dodá sladkému pečivu i kakao a koření jako skořice, kardamom nebo muškátový oříšek.
Špaldovka místo bílé mouky
A dostáváme se k mouce. Pokud nejste celiaci, není potřeba se jí vyhýbat, nicméně jestli chcete zhubnout, vyměňte klasickou bílou mouku za celozrnnou, špaldovou, kokosovou nebo mandlovou – na chuti to neubere, naopak. Klasická pšeničná hladká mouka obsahuje 75 % sacharidů, navíc je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny.
Pozor na margaríny
A čím nahradit tučné máslo? „Když máslo nahradíte olejem, stačí ho méně, protože díky své tekutosti těsto snáze slepí. Na nepečené cukroví můžete vyzkoušet různé ořechové oleje, které mají navíc skvělou chuť. Pozor však na kokosový olej, který obsahuje mnoho nasycených mastných kyselin. Je na tom z výživového hlediska ještě hůře než palmový tuk. V případě nejrůznějších margarínů určených pro pečení dbejte hlavně na to, aby neobsahovaly částečně ztužený tuk nebo právě palmový či kokosový olej,“ píšou nutriční terapeutky na webu Nehladu.cz.
Recepty na vánoční cukroví bez cukru
Kuličky z datlí
Jejich výhodou je, že se nepečou, a tak je připravíte rychlostí blesku. Tyto kuličky z datlí můžete počítat mezi zdravější mlsání, neobsahují totiž žádnou mouku ani rafinovaný cukr.
Ingredience
200 g datlí bez pecky
• 100 g mandlí
• 2 lžíce rumu
• 2 lžíce marmelády
• vanilkový extrakt
• sekané kešu na obalování
• sekané pistácie na obalení
• himálajská sůl
Datle dejte do misky, přidejte rum, marmeládu, promíchejte a nechte datle nasáknout tekutiny. Mezitím v mixéru nahrubo rozemelte mandle. Do mixéru přidejte datle, pár kapek vanilkového extraktu, špetku soli a vše dobře rozmixujte. Směs nechte chvíli v lednici vychladit. Z datlové směsi pak tvarujte kuličky, které obalujte v kešu nebo pistáciích. Hotové kuličky dejte do lednice.
Florentýnky
Toto cukroví většina z nás zná jako marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. florentýnek. Jsou rychlé a plné křupavých oříšků a sladkého sušeného ovoce.
Ingredience
• 100 g jemných (nebo celých) ovesných vloček
• 200 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, moruše, goji, švestky, meruňky aj.)
• 3 lžíce obilného sirupu
• 100 g ořechů a semínek (např. vlašské, lískové, mandle, kokos, arašídy, slunečnicová semínka aj.)
• 1/4 lžičky kůry z bio citronu
• 250 ml rostlinného mléka
• hořká čokoláda bez cukru (cca 100 g)
• špetka soli
Sušené ovoce a ořechy nakrájíme na menší kousky. Do hrnce nalijeme mléko a sirup, dáme vařit na mírný plamen. Přisypeme vločky, kůru z citronu, nakrájené ovoce, ořechy a sůl a mícháme. Uvaříme hustou kaši. Z kaše tvoříme placičky (pokud chceme křupavé, tak tenké) a klademe je na pečicí papír. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C až okraje mírně zhnědnou. Rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a zchladlé florentýnky do nich namočíme. Necháme ztuhnout a cukroví uchováváme v chladu.
Medové perníčky bez cukru a vajec
Luxusní zdravé perníčky, které jsou ihned měkké. Slazené jen ovocem a lžící sladu, bez vejce, bílé mouky i másla – ocení hlavně vegani.
Ingredience na 1 plech
• 100 g celozrnné žitné mouky
• 40 g ovocné pasty (můžete si ji i vyrobit, stačí namočit datle, rozinky nebo jiné sušené ovoce a rozmixovat na pastu)
• 1 lžíce sladěnky
• 30 g kokosového oleje
• 1,5 lžičky perníkového koření
• 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
• 1 lžíce rozemletého lněného nebo chia semínka
• 3 lžíce vody
• sůl
V hrníčku smícháme „vejce“ – rozemletý len nebo chia (1 lžíci) a vodu (3 lžíce) a necháme 5-10 minut nabobtnat. V misce vyšleháme slad, roztopený olej, „vejce“ a měkkou ovocnou pastu (pokud je tuhá, trošku ji povaříme). V jiné misce smícháme mouku, koření, kypřicí prášek a špetku soli. K suchým ingrediencím nalijeme mokré a spojíme v těsto. Těsto hněteme cca 5 minut, až je vláčné. Ihned můžeme válet cca 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat perníčky. Pečeme na 170 °C cca 8 min. Zdobíme polevou nebo čokoládou.
Zdroje:
https://www.nehladu.cz/rady-a-tipy-na-zdravejsi-cukrovi/
https://www.jimejinak.cz/medove-pernicky-bez-cukru-a-vajec-vegan/