Nejčastěji se ve voňavé směsi koření schovává skořice, hřebíček, koriandr, fenykl, anýz, nové koření, muškátový květ, muškátový ořech a badyán.
Dřív v perníku nesměl chybět ani pepř – malá špetka dodá receptu na pikantnost. Někdo vidí perníkovou směs minimalističtěji, vynechává třeba fenykl, anýz či nové koření. Jiný naopak ještě přidává vanilku nebo třeba kardamom. A co trošku pomerančové či citronové kůry? Je to jako se svíčkovou a bramborovým salátem, jeden univerzální recept není.


Klidně se pusťte do experimentování – jen doporučujeme pracovat s kořením v celku a posléze je nadrtit v hmoždíři. Získáte tak maximum chuti i vůně. Perníková směs se vám bude hodit nejen do perníku (litá buchta na plech) a perníčků (vánočních vykrajovaných), ale sluší jí to i v medovníku, povidlech, makové a ořechové náplni, kompotu, jablečném štrúdlu, makovci, ořechové bábovce, cheesecakeu, svařáku…
Záleží na vás, v jakém množství ji použijete a zda vašemu výtvoru bude vůně perníkového koření dominovat, nebo bude skrytá ‚kdesi vzadu‘.

K ochucení masa

Je také možné perníkové koření přidávám do všeho, kde je běžně jenom skořice, navodíte si tím vánoční atmosféru. Co takhle posypat si s ním i ranní ovesnou kaši? Dát si špetičku do kávy nebo na kopec šlehačky k horké čokoládě? Ve slané kuchyni se používá na ochucení omáček a mas, nejčastěji dušených a pečených (hlavně zvěřiny), do čatní, ale někdy i do polévek.
Zkuste špetku přidat do dýňové nebo třeba mrkvové. Pokud se pustíte do míchání vlastní perníkové směsi, může posloužit i jako milý vánoční dárek pro blízké. Větší balení základního koření výhodně koupíte na e-shopech s kořením.


Hotovou směs nasypte do pěkných sáčků, přidejte ozdobné štítky a třeba i recept.

Náš tip: Brazilské perníčky pao de mel
Rozpusťte 150 g medu a k němu nasypte 2 lžíce perníkového koření a lžičku nastrouhané citronové kůry. Čtyři vejce a 60 g másla třete se 400 g třtinového cukru. Smíchejte s 650 g hladké mouky, 1 lžící sody a 2 lžícemi kakaa. Vypracujte těsto, nechte ho odležet do druhého dne. Poté ho vyválejte (zhruba půl centimetru výšky) a vykrajujte kolečka, cca 3–4 centimetry v průměru (docela nabudou). Pečte je na pečicím papíru v troubě předehřáté na 200 stupňů dozlatova (asi 8 minut). Plní se marmeládou, povidly, karamelem a polévají čokoládou.

Zdroj: časopis Kondice, časopis Gurmet, www.dejzmenu.cz