Mezi další prospěšné živiny, která vajíčka obsahují, se řadí riboflaviny, vitaminy A, E, D, K, vápník, želez, lucein či antioxidanty. Přidejte si k tomu snadnou dostupnost a nízkou cenu, a máte ideálního kandidáta na dnešní večeři!Na vašem talíři to bude nejvíc slušet vajíčku od ‚šťastné slepičky‘, která si mohla provětrat křídla na vzduchu. Poohlédněte se na trhu po farmářských vejcích nebo si je dopřejte v biokvalitě.

K dohledání původu vajíček vám pomůže kód, kterým jsou v obchodě označena. První číslo značí způsob chovu – zda nosnice žije v kleci (3), na podestýlce (2), ve volném výběhu (1) či v eko chovu (0). Následuje zkratka země původu (CZ) a registrační číslo chovu.

Nekonečné možnosti

S vajíčkem se v kuchyni nikdy nebudete nudit, chutnat vám bude naměkko se špetkou parmazánu i natvrdo a zastudena – taková udělají největší parádu v salátu do obědové krabičky. Klasikou je přidat ho do salátu caesar nebo do tuňákového s červenou cibulí. Nebojte se ani kombinace s luštěninami – třeba s cizrnou nebo čočkou. Klidně je vylaďte do indického stylu, kari dodá vejcím říz. Vejce se dají schovat i do mletého masa – vyskládejte je do sekané, udělejte z nich takzvaná pštrosí vejce v trojobalu. Anebo s nimi naložte po italsku a upečte tenhle skvělý velikonoční koláč.

Torta Pasqualina

Italské hospodyňky by si daly práci s vlastnoručně uhněteným těstem, vy ale klidně můžete použít i listové.

Recept:

V misce rozšlehejte 250 gramů riccoty se třemi vejci, lžící parmazánu, solí a muškátovým oříškem. Na 2 lžících olivového oleje opečte jednu nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte 500 gramů špenátu (omytého a osušeného, případně i kopřiv), krátce ho poduste, dokud se neodpaří všechna voda, a stáhněte plamen. Podle chuti osolte, opepřete a po pár minutách vmíchejte 3 celá rozkvedlaná vejce, 3 lžíce parmazánu a čajovou lžičku oregana nebo majoránky.

Zapékací mísu vyložte tenkým plátem těsta tak, aby přesahoval přes okraj. Na něj rozložte špenát, poté riccotu, celá uvařená vejce a zakryjte opět vrstvou špenátu a riccoty. Nakonec zakryjte tenkou plackou z těsta, můžete udělat zdobené okraje – třeba za pomoci vidličky nebo tvořítka. Dejte péct do trouby na horní a spodní ohřev na 180 stupňů. Koláč se dá jíst teplý i studený.

Jak dlouho vydrží?

Jako čerstvé se označuje takové vajíčko, které slepice snesla maximálně před devíti dny. Neznamená to však, že by se starší vejce už nedala jíst – jen je lepší, když je tepelně upravíte. Celková trvanlivost vajec činí 28 dní a měla by po celou dobu být v chladu.

Zdroje:

https://www.keckmedicine.org/blog/10-healthy-benefits-of-eating-eggs-for-breakfast/

https://www.igurmet.cz/recepty/chutovky-predkrmy/kolace-zaviny-a-quiche/torta-pasqualina-velikonocni-kolac-7091/