Pod skořápkou

Slepičí vejce váží 50 až 60 gramů a má 340 kilojoulů, z čehož 270 připadá na žloutek a jen 70 na bílek. Je přitom jedno, zda jde o vejce hnědé či bílé – o tom rozhoduje barva slepice, přesněji řečeno barva kožních laloků v místě, kde mají slepice uši. Barva skořápky slábne s věkem slepice a nijak nesouvisí se sytostí žloutku, o tom rozhoduje především to, co slepice sežere.

Vajíčka máme u nás doma moc rádi. A s klidem a chutí si je dopřáváme třeba k nedělní snídani. Zatímco dříve se ale kupovala prostě jen vajíčka, teď se občas můžete ztratit. Protože máte na výběr. Můžete mít bio nebo jen obyčejná, která se však dále liší podle toho, kde a jak slepice chovají. Všem u nás doma chutnají třeba ta od slepic žijících na podestýlce, krmených obilím, zkrátka ‚pohodářek‘. Takové klidně přidám i do zeleniny, kterou vařím svému nejmladšímu, ani ne ročnímu synovi.

Dneska už se ani nemusíte bát o kvalitu vajíček. „Ta je u všech produkovaných vajec, tedy z chovů klecových i na podestýlce, v podstatě stejná,“ řekl bývalý mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Všechna vajíčka by však měla být správně označená. Na druhou stranu, pokud prodává chovatel vejce od svých slepic přímo ze dvora, označená je samozřejmě mít nemusí. Vás by ale mělo zajímat, v jakých podmínkách jeho slepice žijí a jak se vejce skladují – musí to být v rozmezí mezi 5 a 18 stupni.

Z klece nebo podestýlky?

Při nákupu se můžete řídit třeba tím, jak moc vám záleží na slepicích, které vejce snesly. Běžná vajíčka jsou od slepic, odborně nosnic, v klecích, halách nebo ve volném výběhu. Klece jsou k zvířatům nejméně příznivé a zvířata v nich dost trpí. Aktivisté dlouhodobě na špatný stav drůbeže ve velkochovech upozorňují, podle zájmového sdružení Obránci zvířat připadá na každou slepici prostor jen o málo větší než papír A4. V klecích je v Česku takto drženo skoro 5 milionů slepic. Díky osvětě se postupně situace začíná zlepšovat. Většina českých obchodních řetězců deklarovala, že nejpozději do roku 2025 ukončí prodej vajec pocházejících z klecových chovů slepic. Dříve byly obchody motivovány hlavně tím, že zákazníci chtěli, aby bylo zboží co nejlevnější, dnes začínají vyžadovat i kvalitu.

„Slepice z venkovního chovu se často dostanou ke své přirozené potravě, což se může projevit například sytější barvou žloutku díky množství karotenoidů z trávy,“ říká specialistka. Můžete si taky samozřejmě připlatit za biokvalitu – ale ani tady nečekejte zázraky. Spíš bych se zaměřila na vlastní původ vejce a chov slepic. I ‚nebio’ vejce mohou pocházet od slepic nechovaných v klecích a přitom být pod náležitou hygienickou kontrolou,“ říká terapeutka. A připomíná, že bio se nerovná automaticky zdravější, jde pouze o dodržování ekologických zásad při chovu, týká se to třeba přístupu ke zvířatům či krmivu.

Teď letí omega vejce, jsou nejzdravější

Když ještě byla slepičí vajíčka na indexu, doporučovala se malá křepelčí. Prý měla méně cholesterolu, ale je to nesmysl. Nutriční poradkyně Jitka Rusková radí kupovat omega-3 vejce. Snášejí je slepice, co se krmí speciálně upravenou stravou s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Ty pak přecházejí do vejce. „Omega-3 mastné kyseliny působí příznivě nejen na zdraví srdce a cév, ale i na imunitní systém,“ tvrdí Rusková. Češi mívají podle ní těchto mastných kyselin ve stravě většinou málo a vejce mohou být zajímavou alternativou, jak je doplnit. Jenže zatím se na ně dá narazit jen vzácně. Doufám ale, že si je brzy budeme dávat k snídani pravidelně.

Máte v ruce balení vajíček?

Podívejte se na první číslo. To říká, z jakého chovu vejce pochází. „Je-li první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka značí nosnice z halového chovu, trojka z klecového, a je-li první nula, tak jde o slepice z chovu ekologického,“ vysvětluje Josef Duben. Po tomto čísle následuje kód státu a registrační číslo hospodářství, na obale musí být také číslo balírny nebo třídírny.
Kromě toho se u vajíček rozlišuje velikost: XL, L, M, S, popřípadě půjde o ‚vejce různých velikostí‘. A samozřejmě datum minimální trvanlivosti. Pokud jde o kvalitativní kategorii, nesmí se v obchodech objevit jiná vejce než kategorie EXTRA A (trvanlivost devět dní, jsou nejčerstvější) a kategorie A (trvanlivost 28 dní).