Planeta nade vše

Výčet benefitů, které s sebou přináší strava z jedlého hmyzu, je opravdu dlouhý. Hmyzí strava ale nepřináší výhody pouze pro tělo, ale také pro životní prostředí. Při konzumaci tohoto alternativního zdroje potravin šetříte vodu a snižujete spotřebu plodin, které standardně slouží jako potrava pro dobytek. Zároveň tím šetříte i půdu, na které by se normálně pásla stáda dobytku. Místo toho zde může vyrůst nový les plný volně žijících zvířat. Velmi závažným problémem je také tvorba CO2, kterou jsou hospodářská zvířata známá. Když toto všechno vezmete v potaz, červí tyčinky najednou nezní vůbec špatně.

Přínos pro tělo

Ano, konzumovat červí pochoutky pro blaho naší planety je sice skvělé, ale přičtete-li k tomu benefity pro vaše zdraví, pak vás určitě nic nezastaví začlenit tyto potraviny do své každodenní stravy. Potraviny z hmyzu jsou totiž plné proteinů, bezlaktózové, bez cukru a soli. Co víc si přát?

Bílkoviny jsou pro naše tělo základní mikroživinou. Mnoho bílkovin pochází ze živočišných zdrojů, které jsou chovány pomocí chemikálií a antibiotik. Kvalitní bílkoviny, které dokáže naše tělo nejlépe zpracovat, pochází z divoce žijících rostlin a v tomto případě i hmyzu. Hmyz je chován bez použití chemikálií a antibiotik, proto se jedná o čistý protein pro naše tělo.

Co si z hmyzu připravit

Přes všechny silné benefity není přece jen jednoduché dát si červy na talíř a zakousnout se do nich. Jak tedy hmyz zařadit do jídelníčku a přitom stále nemyslet na to, jak koušete do tlustého červa? Doporučujeme navštívit speciální sešlost, kde se připravují hmyzí dobroty a kde můžete okoukat recepty, do nichž se pak pustíte i doma.

S použitím hmyzu můžete připravit i klasický český pokrm, jako je guláš. Na rozpálené pánvičce místo kousků masa osmahnete hmyz – třeba cvrčky. V porovnání s masem to trvá opravdu jen chviličku a dál můžete pokračovat jako při přípravě klasického guláše. A co třeba si připravit špíz ze sarančat nebo argentinské šváby v těstíčku? Tyto křupavé dobroty si vás určitě získají.

Kde nakupovat

Ano, nějaké recepty bychom dali dohromady. Pořád se ale bavíme o hmyzu, který nenajdeme v chladicím boxu vedle hovězí kližky. Kde tedy potřebné suroviny nakoupit? Nějaké produkty najdete i v supermarketech – například cvrččí mouka je velmi populární.

Nejlépe ale uděláte, když navštívíte speciální obchod se zdravou výživou nebo e-shop zaměřený právě na stravu z jedlého hmyzu. On-line najdete několik specializovaných internetových obchodů, které nabízí cvrččí mouky, tyčinky, chipsy, chléb, ale dokonce i cvrččí čokoládu.

Jíst hmyz není pro každého komfortní. Zařadit do jídelníčků cvrččí proteinový prášek nebo mouku ale naše představy nemusí nijak narušit a my tím prospějeme nejen tělu, ale dokonce i naší planetě. A to za to stojí.

Zdroje:
https://crickeaters.cz/
https://www.databazeknih.cz/knihy/hmyz-na-taliri-268617