Dýňové lívance

Děti jsou doma na podzimních prázdninách, a tak si můžou ráno přispat. Co by to bylo za sváteční snídani nebo rovnou brunch bez lívanců? Pokud jste se nikdy neodvážili udělat recept na dýňové lívance, teď je ten správný čas! Přidáním dýňového pyré a koření se běžné lívance promění v opravdové snídaňové mistrovské dílo. Těsto v tomto receptu je nadýchané a jeho příprava opravdu snadná.


Ingredience:

½ šálku dýňového pyré

250 ml hladké mouky (můžete použít špaldovou)

1,5 lžíce hnědého cukru

1,5 lžičky prášku do pečiva

Špetka soli, skořice, muškátového oříšku, zázvoru a mletého hřebíčku

165 ml mléka

1 vejce

1 ½ lžíce rozpuštěného másla

3 ml vanilkového extraktu

Olej nebo přepuštěné máslo na smažení


Nejprve si připravte dýňové pyré. Dýni rozpulte a vydlabejte z ní semínka, pak pokrájejte na menší kousky. Pečte na plechu vyloženým pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu. Jakmile upečené dýně vychladnou, vydlabejte lžící dužinu, dejte ji do robotu a rozmixujte úplně dohladka.

Ve velké míse prošlehejte mléko, dýňové pyré, vejce, máslo a vanilku.

V jiné misce smíchejte suché ingredience.

Mokré ingredience nalijte do směsi mouky a koření a jemně šlehejte, dokud není směs hladká a homogenní. Nechte odstát asi 50 minut.

Zahřejte pánev nebo nepřilnavou pánev na střední teplotu.

Jakmile je pánev horká, ponořte papírovou utěrku do rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje a pánev vymažte tukem. V pánvi by nikdy nemělo být příliš mnoho tuku.

Na každou palačinku nalijte 1/3 šálku směsi. Pečte, dokud povrch nebude matný, asi 5 minut.

Palačinku otočte a smažte další 2 minuty. Pro větší potěšení podávejte s kouskem másla, javorovým sirupem a opečenými pekanovými ořechy.

Polévka s dýní, fenyklem a hruškou

Tahle barevná a uklidňující polévka chutná jako podzim sám! Nezapomeňte na zakysanou smetanu, která polévce dodá na krémovitosti a taky na dýňová semínka, která zajistí křupání.


Ingredience:

1 cibule

2 stonky řapíkatého celeru

2 cibule fenyklu

2 hrušky

1 celer

1 1/2 šálku dýňové dužiny

80 ml olivového oleje

1500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

Sůl a pepř na dochucení

1/3 šálku dýňových semínek

80 ml zakysané smetany

Cibuli a řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte nahrubo.

Z cibulek fenyklu odřízněte hlávky a stonky, nakrájejte a odložte stranou, zbytek fenyklu nasekejte nahrubo.

Odstraňte vnější část celeru a vnitřek nakrájejte na hrubé kostičky.

Pak veškerou zeleninu přendejte do kuchyňského robotu a nasekejte.

Hrušky oloupejte a nakrájejte na kousky.

Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte zeleninu z kuchyňského robotu a za občasného míchání pět minut zlehka opékejte. Dosolte a dopepřete.

Přidejte dužinu z dýně a pokračujte ve vaření za stálého míchání po dobu dvou až tří minut.

Přilijte vývar. Hrnec přikryjte pokličkou a hodinu duste doměkka. Potom nechte vychladnout.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.

V malé pánvi opékejte fenykl nakrájený na kostičky na troše olivového oleje po dobu pěti minut a poté přidejte dýňová semínka. Pokračujte v opékání po dobu dvou až tří minut.

Polévku podávejte horkou a ozdobte vrchovatou lžící zakysané smetany, trochou nakrájeného fenyklu a lžící dýňových semínek.


Dýňovo-kroupové orzotto

Takzvané orzotto je pokrm, který stejně jako rizoto pochází z Itálie. Připravuje se stejně, jen s tím rozdílem, že rýži nahrazují kroupy. Ty jsou křupavější na skus a dokonale se hodí k dýni, která je sladká. Kroupové rizoto neboli orzotto s dýní je tak jídlo, které musíte vyzkoušet!


Ingredience:

300 g krup

1 středně malá dýně, oloupaná a nakrájená na plátky

4 plátky pancetty

1 l zeleninového nebo masového vývaru

1 sklenka bílého vína

3 polévkové lžíce medu

1 stroužek česneku

1/2 cibule, nakrájená

1 svazek čerstvého tymiánu

30 ml (2 polévkové lžíce) másla, odděleného

Strouhaný parmazán

Mořská sůl a mletý černý pepř


Dýni zbavte jádřince, nakrájejte na plátky a oloupejte.

Plátky dýně položte na plech, pokapejte olejem a ochuťte solí a pepřem, poté přidejte pár lístků tymiánu.

Pečte při teplotě 220 °C po dobu 40 minut. Poté přidejte plátky pancetty a zalijte medem. Pečte, dokud pancetta nebude křupavá.

V pánvi rozehřejte 1 lžíci másla. Přidejte stroužek prolisovaného česneku a nakrájenou cibuli, chvilku poduste a pak přidejte kroupy. Zrna obalte v másle a cibuli a několik minut jemně míchejte, dokud nezačnou praskat.

Přilijte bílé víno, vařte jednu minutu a poté přidejte jednu naběračku vývaru. Vařte jako rizoto: za stálého míchání přilévejte po naběračce vývar, dokud se nevstřebá, až budou kroupy zcela uvařené.

Když je dýně hotová, nakrájejte ji zhruba na 4 kusy, rozmačkejte vidličkou a přidejte do pánve s kroupami. Každý talíř ozdobte trochou strouhaného parmazánu, pokrájenou pancettou a lžící másla.


Zdroj: www.zeste.ca