Pánevní dno je soubor svalů, které podpírají vnitřní orgány. U žen je podporou pro dělohu, močový měchýř a tlusté střevo. Ano, i muži mají pánevní dno. U nich to má tento soubor svalů trochu lehčí, protože drží na svém místě pouze močový měchýř a tlusté střevo. Močová trubice, pochva a konečník jsou pak otvory pánevního dna.

A k čemu že pánevní dno ještě potřebujeme? Ovládáme jím chození na záchod. Třeba když se vám chce, ale stojíte v koloně a musíte vydržet. A také, což řadu z nás zajímá, používáme pánevní dno k některým sexuálním aktivitám. O tom ale jindy, dnes nás bude zajímat, co se stane, když je pánevní dno dysfunkční a co s tím.

Zdroj: Youtube

Jak poznám dysfunkční pánevní dno?

Pokud svaly pánevního dna nefungují správně, jsou ochablé nebo naopak v příliš velkém napětí, mluvíme o „dysfunkci pánevního dna,“ tohle jsou některé příznaky:

  • Únik moči nebo stolice
  • Častý pocit potřeby jít na toaletu
  • Pocit, že musíte moč nebo stolici vypuzovat násilím
  • Zastavování a začínání uprostřed močení
  • Dlouhodobá zácpa
  • Nevysvětlitelná bolest dolní části za
  • Bolest genitálií, konečníku nebo podbřišku (pánevní oblasti)
  • U mužů problém s erekcí
  • Ženy mohou při sexu pociťovat bolest

Dysfunkce pánevního dna může být genetická. Někteří lidé mají jednoduše slabší svaly a pojivovou tkáň. Odhaduje se, že jedna třetina dospělých žen trpí nějakou formou dysfunkce pánevního dna. Mezi další příčiny dysfunkce pánevního dna patří těhotenství, obezita a menopauza, píše server Beaumont.

Cílem jakékoli léčby dysfunkce pánevního dna je uvolnit svaly pánevního dna a zabránit jejich přetěžování. Léčba obvykle kombinuje různé metody řešení problému.

Netlačte při močení a zvažte pomoc u odborníka

Vyhýbejte se tlačení nebo namáhání při močení a vyprazdňování. Zbavíte svaly pánevního dna stresu a zmírníte příznaky. Při léčbě poruch pánevního dna se osvědčilo také správné držení těla, které zmírňuje zatížení močového měchýře a pánevních orgánů, a pravidelné teplé koupele. Pomoci může také pravidelné protahování a jóga.

Kromě toho, že je ultrazvuk důležitým diagnostickým nástrojem, může být použit i terapeuticky k vytvoření hlubokého tepla v pánevních svalech, které může snížit svalové křeče a zvýšit průtok krve.

Asi neznámější metodou je tzv. biofeedback. Pomocí elektrod umístěných na těle nebo sond zavedených do pochvy nebo konečníku lze pomocí biofeedbacku zjistit míru napětí svalů pánevního dna. Výsledky zobrazené na počítači vám poskytnou podněty, které vám pomohou naučit se tyto svaly uvolnit.

Tuto metodu nabízejí fyzioterapeuti zejména u stresového úniku moči. Problémy s udržením moči se projevují zejména při náhlém zvýšením nitrobřišního tlaku například při kašli, kýchnutí, smíchu, prudkém pohybu nebo zvednutí těžkého předmětu. Jak uvádí nemocnice Pardubického kraje, jednou z hlavních vyvolávacích příčin tohoto typu inkontinence je vaginální porod, který doprovázejí nejen porodní poranění, ale mohou vznikat i drobná mikrotraumata pánevního dna jako takového. Obtíže se nemusejí projevit ihned po porodu, ale až za několik let, často se zhoršují v období menopauzy, kdy začne vazivo v oblasti pánve ztrácet svoji pevnost.

Z vlastní zkušenosti vím, že ženy často neví, jak s pánevním dnem pracovat. Najdou si rady na internetu, snaží se nějak cvičit, aby pánevní dno zbavily napětí a zároveň svaly posílily, ale často to nefunguje. Umět zapojit vše správně totiž není zpočátku úplně jednoduché. Pokud máte za sebou marné pokusy a nevíte jak na to, svěřte se do rukou odborníka. Na závěr dodávám, že se podle lékařů dysfunkční pánevní dno nemusí projevovat jen inkontinencí, ale může být jednou z příčin, která brání početí.

Zdroj: nempk, Beaumont, WebMD