Co jsou ultra zpracoané potraviny?

Ultra zpracované potraviny jsou produkty, které prošly významným stupněm průmyslového zpracování a často obsahují přídavné látky jako jsou sladidla, stabilizátory, barviva nebo konzervanty. Tyto potraviny obvykle mají málo výživových hodnot a mohou obsahovat vysoké množství cukru, soli a nasycených tuků. Podívejme se, jak lze jednotlivé potraviny podle stupně zpracování rozdělit.

Nezpracované nebo minimálně zpracované potraviny: Do této kategorie patří produkty, jako je ovoce, zelenina, mléko, ryby, luštěniny, vejce, ořechy a semena, které neobsahují žádné přidané přísady a byly jen málo změněny oproti svému přirozenému stavu.

Zpracované složky: Do této skupiny patří potraviny, které se přidávají do jiných potravin, nikoliv se konzumují samotné, např. sůl, cukr a oleje.

Zpracované potraviny: Jedná se o potraviny, které jsou vyrobeny kombinací potravin ze skupin 1 a 2, které jsou upraveny způsobem, který by domácí kuchaři mohli provést sami. Patří sem potraviny, jako jsou džemy, nakládané okurky, konzervované ovoce a zelenina, domácí chléb a sýry.

Ultrazpracované potraviny: Ultrazpracované potraviny obvykle obsahují pět a více složek. Obvykle obsahují mnoho přídatných látek a přísad, které se při domácím vaření obvykle nepoužívají, jako jsou konzervační látky, emulgátory, sladidla a umělá barviva a aromata. Tyto potraviny mají obvykle dlouhou dobu trvanlivosti. Příkladem ultrazpracovaných potravin je zmrzlina, šunka, uzeniny, chipsy, masově vyráběné pečivo, snídaňové cereálie, sušenky, sycené nápoje, jogurty s ovocnou příchutí, instantní polévky a některé alkoholické nápoje včetně whisky, ginu a rumu. 

Zdroj: Youtube

Jak chemie v jídle škodí našemu zdraví

Mnoho lidí se domnívá, že po konzumaci ultrazpracovaných potravin přibírají na váze nebo mají řadu dalších zdravotních problémů, což potvrzují i některé důkazy. Výzkumy spojují konzumaci ultrazpracovaných potravin s řadou zdravotních potíží, včetně obezity, cukrovky 2. typu, některých druhů rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, a dokonce i mírných depresí a úzkostí, ale jasný mechanismus škodlivosti nebyl zjištěn.

Přelomová práce z roku 2019 jako první prokázala příčinnou souvislost mezi ultrazpracovanými potravinami a přibýváním na váze. Studie také naznačují souvislost mezi vyšší spotřebou ultrazpracovaných potravin a hlubokou změnou složení střevních mikrobů. A změněný střevní mikrobiom byl spojen s duševními poruchami.

Negativní účinky těchto potravin mohou být také důsledkem toho, co jim chybí: vláknina. Průmyslové zpracování potravin může snížit obsah vlákniny, což může způsobit, že se člověk po jejich konzumaci cítí méně sytý. Vláknina také vyživuje bakterie ve střevech a absence této živiny může vysvětlovat i souvislost mezi stravou, depresí a zdravím střev.

"Pravděpodobně existují některé podkategorie [ultrazpracovaných potravin], které jsou naprosto v pořádku - možná jsou pro vás dokonce opravdu dobré - a jiné, které jsou obzvláště škodlivé," cituje klinického vědce Kevina Halla web Scientific American. "Jen si nemyslím, že víme, které to jsou," říká Hall. Část problému s ultrazpracovanými potravinami spočívá v tom, že jsou často plné kalorií, ale přesto po nich máme chuť na další.

Nejčastěji konzumované ultra zpracované potraviny:

  • Slazené nápoje: Včetně slazených sodovek, energetických nápojů a ovocných šťáv s přidaným cukrem.
  • Fast Food a rychlé občerstvení: Jako hamburgery, hranolky, pizza a další rychlé občerstvení.
  • Sladkosti a cukrovinky: Čokoláda, bonbóny, sušenky, koláče a další cukrovinky.
  • Zpracované masné výrobky: Salámy, párky, šunka a další masné výrobky s přídavnými látkami a konzervanty.
  • Instantní nudle a polévky: Předvařené a rychle připravitelné polévky a nudle.
  • Mražená hotová jídla: Včetně mražených pizz, lasagní, a dalších hotových jídel.
  • Pečivo s dlouhou trvanlivostí: Jako balené rohlíky, chleba a jiné druhy pečiva s konzervanty.
  • Slazené cereálie: Obilniny pro děti a dospělé s vysokým obsahem cukru.
  • Snacky: Čipsy, krekry, popcorn a další slané snacky.
  • Rychlé omáčky a dresinky: Balíčkované omáčky, jako jsou kečup, majonéza a salátové dresinky, které často obsahují konzervanty a umělá sladidla.

Zdroj:Scientific American, Studie, British Heart Foundation