Tvaroh je potravinou, která obsahuje velké množství bílkovin a vápníku, což jsou důležité živiny pro zdraví kloubů, píše iReceptar. Bílkoviny jsou důležité pro tvorbu kolagenu, který je hlavní složkou vazivových tkání v kloubech. Vápník je zase důležitý pro zdraví kostí a kloubů, protože je pomáhá udržovat silné a odolné proti poškození. Obsahuje také vitaminy a minerály, jako jsou B2, B12 a fosfor, které jsou důležité pro zdravé klouby a kosti. Vysoký obsah vápníku v tvarohu může pomoci snížit riziko osteoporózy i bolestivost kloubů spojenou s onemocněním. Studie poukazují na jeho příznivé účinky při bojích se záněty.

Zdroj: Youtube

Tvarohový zábal

Tvarohové zábaly patří mezi staré osvědčené receptury, které pomáhají ulevit při mnoha zdravotních problémech. Jedná se o zcela přírodní metodu, kterou lze bez obav použít i u dětí. Při aplikaci zábalu dochází k procesu mléčného kvašení, což má za následek protizánětlivé působení, zmírnění otoků, chlazení postiženého místa, zmírnění zarudnutí, snížení horkosti a bolesti. Při jakých problémech lze tvarohové zábaly použít?

  • chřipková onemocnění a virózy
  • angína a bolesti v krku
  • horečka
  • kašel, chrapot a bolest na průduškách
  • bolesti kloubů (kolene, lokte)
  • bolesti šlach, svalů
  • bolesti hlavy
  • záněty prsou u kojících žen
  • popáleniny, spálení kůže od sluníčka
  • po štípnutí hmyzem

Studený tvaroh (obvykle se používá nízkotučný) naneste na postižené místo a nechejte asi 20 až 30 minut působit. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc. Vrstvu tvarohu můžete ještě obalit tenkým plátnem, plenou či šátkem.

Pokud si děláte zábal na suchý a dráždivý kašel či bolest na průduškách, naneste asi půlcentimetrovou vrstvu tvarohu na bavlněnou plenu, přeložte na půl a položte na hrudník. Překryjte igelitovým sáčkem nebo potravinovou fólií a nakonec ještě přikryjte ručníkem nebo dekou. Na průdušky dejte tvaroh mírně ohřátý, zhruba na tělesnou teplotu.

Zdroj: Studie, inStory, iReceptar