Před pár měsíci jsem byla na detoxikačním pobytu v Rakousku, kam jsem odjížděla s výronem kotníku. Když personál viděl můj smutný pohled, že nemohu na vycházku po nádherných tyrolských horách, zeptali se mě, jestli nechci der Topfen. ,,Tvaroh! Tvarohový zábál," nadšeně překládala naše průvodkyně, ,,ten je fakt dobrej!" A věřte nevěřte, tvaroh mi opravdu výron za dva dny vyléčil. Jak, ptáte se?

Zdroj: Youtube

Tvarohový zábal na bolístky všeho druhu

Tvarohový zábal je přírodní metoda, kterou využívali už naši předci. Uleví při angíně, při bolestí kloubů, šlach či svalů. Tvaroh na hrudníku pomůže při zánětu průdušek a kašli, kojícím ženám pomáhá tvaroh se zánětem prsu. Uleví od bolesti výronu nebo při naražení končetiny, vysvobodí vás od svědění po bodnutí hmyzem. S klidem můžete zábal dát i malým dětem. S nadsázkou se říká, že tvaroh otok "vytáhne". Na bolavé místo stačí natřít studený tvaroh a nechat ho působit 20 minut. Tvaroh také můžete zmrazit, na určené místo dát ručník a tvaroh na něj položit.

Tvarohová kosmetika

Tvaroh si svoje místo našel i v kosmetice, z podobných důvodů, jako se používá ke zdravotním zábalům. Při kontaktu tvarohu s pokožkou totiž dojde k mléčnému kvašení, které snižuje záněty, mírní otoky, zarudnutí i horkost. Proto je chladný tvaroh i skvělou maskou na pleť. Stačí si vychlazeným tvarohem štědře potřít tvář a nechat 20 minut působit. Nakonec pak tvaroh trochu otřete a zbytek můžete vmasírovat do pleti.

Tvaroh jako bílkovinnová bomba

Tvaroh se dobře hodí do všech možných redukčních diet, protože je plný bílkovin a zasytí na mnoho hodin dopředu. Podporuje metabolismus a zlepšuje pravidelnou stolici. Tvaroh má vysoký obsah mléčných bílkovin, které přispívají k růstu svalové hmoty a pomáhají svaly také regenerovat. Proto není divu, že mnozí sportovci mají běžně plnou lednici tvarohu.

Zlepší kvalitu nehtů, vlasů i zubů

Tvaroh obsahuje velkou dávku vápníku, kterou z něj naše telo dokáže vyždímat mnohem snaději, než z jiných potravin. Proto je konzumace tvarohu dobrá pro zdraví našich kloubů, kostí i pokožky, zubů a nehtů. Neváhejte a tvaroh používejte jak do jídla, tak i zevně. Jeho účinky vás překvapí

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2304-8158/10/11/2881

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32877815/