První pomoc: vláknina

Jeden extrém je vyloženě nezdravá strava (fastfoody a podobně). Druhou příčinou je jídelníček rádoby dietní, avšak ochuzený o dostatek zeleniny a kvalitní celozrnné obiloviny. V obou případech orgány zodpovědné za vylučování odpadních látek z organismu plní svoji funkci jen s obtížemi. Je třeba se zaměřit na potraviny, které obsahují dostatek vlákniny a ve vašem jídelníčku chybí. Třeba již zmíněná čerstvá zelenina, ale také luštěniny a oříšky.

Vláknina má efekt přírodního projímadla, díky čemuž prochází trávenina střevem bezproblémově.

Její zdroje by měly být různorodé, nespoléhejte se jen na jeden ani nedohánějte doporučené denní množství tím, že na posezení sníte půl kila otrub. Optimální přísun vlákniny zajistí 3–5 porcí zeleniny (květák, brokolice, kapusta), 2 porce obilovin, 1 porce luštěnin (čočka, fazole), hrst semínek (slunečnicových, sezamových) nebo ořechů (mandle, vlašské) a 1–2 porce ovoce denně. Bez dostatečného přísunu vlákniny se zdravý organismus neobejde, avšak nic není třeba přehánět. Vyšší než doporučená dávka (20–35 g) může způsobit nadýmání, křeče v břichu, či dokonce průjem.

Co staví a co projímá?

Mezi potraviny, které způsobují zácpu, patří: maso, smažená jídla, bílé pečivo, vajíčko na tvrdo, silný černý čaj, ale také pamlsky. A to jak nezdravé, tak i ty s vyšším podílem kakaa nebo vysokoprocentní tmavé čokolády. Mírně projímavé účinky mají švestky, jablka, fíky, jahody, sušené meruňky nebo ananas. Borůvky a banán naopak staví. Pokud jsou vaše problémy výraznější, nasaďte kúru z lněných semínek a zvyšte denní příjem tekutin na dva až tři litry. Pomáhá také odvar z kopřiv, domácí šťáva z bílé ředkve, nápoj ze sušených bio švestek (cca 7 švestek na 1 litr vody vařte 10 minut, popíjejte vlažné) či čisté psyllium z obchodu se zdravou výživou.

JÍDELNÍČEK PROTI ZÁCPĚ

den 1

  • Snídaně ovesné vločky se švestkami a sezamovým semínkem*
  • Svačina jahody
  • Oběd červená čočka s květákem po indicku, celozrnná rýže posypaná lžící řeřichy, zeleninový salát
  • Večeře zeleninová polévka z kořenové zeleniny a kedlubny (můžete zahustit jáhlami)

den 2

  • Snídaně jogurt s otrubami, ananasem a sezamovým semínkem*
  • Svačina sušené meruňky, jablko
  • Oběd drůbeží maso na žampionech, celozrnná rýže s řeřichou, chřest, salát ze zelené listové zeleniny
  • Večeře bílá ředkev s mrkví na olivovém oleji s provensálskými bylinkami
  • Snídaně ovesné vločky s nastrouhaným jablkem a sezamovým semínkem*
  • Svačina sušené fíky, švestky (čerstvé nebo sušené)
  • Oběd zeleninový perkelt z cibule, mrkve, červené řepy a celeru
  • Večeře pomazánka z červené čočky, žitný chléb, zelenina

* přes noc namočeným

JAK SE ZBAVIT ZÁCPY

  • Zapomeňte na dietu, zdraví je přednější. Pokud málo jíte nebo si dopřáváte hodně denaturovaných potravin (například tzv. polystyren), střeva nejsou aktivní.
  • Dopřejte si zdravé jídlo a hodně pijte. Začněte hned ráno sklenicí vlažné vody na lačno a snídaní bohatou na vlákninu (viz jídelníček). Pijte v průběhu dne.
  • Vsaďte na pohyb. Pro rozhýbání trávení mnohdy postačí procházka. V případě chronické zácpy zkuste speciální jogínské cviky na dutinu břišní.

PROJÍMADLA Z PŘÍRODY

Při prvním podezření, že by se mohl ‚ucpat systém‘, podle možností a chuti jezte:

  • ovesné vločky
  • chřest (na páře nebo vařený)
  • celozrnnou rýži
  • žampiony, bílou ředkev, kedluben – dušené na másle
  • sezamová semínka
  • otruby
  • olivový olej a jeho další alternativy (sezamový, avokádový)
  • řeřichu
  • nové tyčinky od Emca obsahují jenom sušené ovoce
  • červenou řepu (tepelně zpracovanou)

Zdroj:
časopis Kondice 9/2016