Skořice je známá svou charakteristickou výraznou vůní a chutí a patří mezi nejstarší koření na světě. Používá se snad ve všech možných kuchyních. Skořice pochází z vnitřní kůry skořicovníků a už v dávných dobách se používala v léčitelství, jako koření ale dokonce i jako měna. Studie naznačují, že skočice je dokonce velmi zdravá. Může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi, podporovat trávení a má protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Díky těmto vlastnostem je skořice stále populární nejen v kuchyni, ale i v alternativní medicíně.
Existují různé druhy, přičemž nejznámější je skořice pravá (Cejlonská) a čínská (Cassia). Tyto dva typy se liší nejen svým původem, ale také chutí, vzhledem a obsahem určitých složek, které mohou mít vliv na naše zdraví.
Skořice čínská
Čínská skořice, známá také jako cassia, je běžnější a dostupnější než pravá skořice. Má tmavší barvu, je tvrdší a má silnější, pikantnější chuť. Tato skořice pochází z kůry stromů rodu Cinnamomum, které rostou hlavně v Číně a Indonésii. Čínská skořice obsahuje vyšší množství kumarinu a to až 5%. Kumarin je přírodní organická sloučenina, která je ve větším množství toxická. Způsobuje nespavost, bolesti hlavy, zvracení a závratě. Kumarin se ve farmaceutickém průmyslu používá k ředění krve a způsobuje krvácení. Maximální denní dávka čínské skořice pro dospělého člověka by neměla přesáhnout 2 gramy.
Skořice cejlonská
Skořicovník cejlonský pochází ze Srí Lanky z ostrova Ceylon. Cejlonská skořice je považována za tu nejkvalitnější ze všech a úplně ideální je kůra z osmiletých skořicovníků. Tato skořice se od svého čínského protějšku liší jak vzhledem, tak chutí. Její kůra je tenčí, světlejší a měkčí, což umožňuje snadné rozdrcení nebo rozemletí. Chuť je jemnější, sladší s lehkým nádechem citrusů, což ji činí ideální pro použití v jemných dezertech a nápojích. Obsah kumarinu je v cejlonské skořici úplně minimální, proto je pro naše tělo mnohem zdravější. Bohužel tato skořice bývá také trochu dražší.
Jak skořice rozeznat?
Rozpoznání rozdílu mezi pravou (cejlonskou) a čínskou skořicí může být na první pohled obtížné, s naším návodem to ale zvládnete:
1. Etiketa
Na etiketě skořice většinou bývá označení druhu. Skořice ceylonská bývá označovaná jako Ceylon Cinnamon, zatímco skořice čínská bývá označena jako Cassia.
2. Vzhled
Cejlonská skořice má tenčí, světlejší a jemnější kůru. Když je skořice svinuta do tyčinky, její vrstvy jsou více vrstvené a vypadají jako nařasený papír. Čínská skořice (Cassia) má obvykle tlustší, tvrdší a tmavší kůru. Když je svinuta do tyčinky, má obvykle pouze jednu, pevněji stočenou vrstvu.
3. Chuť a aroma
Skořice pravá (cejlonská) má jemnější, sladší a mírně citrusovou chutí. Má méně výraznou a méně štiplavou vůni.Naopak čínská skočice má silnější, ostřejší a pikantnější chuť. Její aroma je intenzivnější a mnohem kořeněnější.
4. Cena a dostupnost
Cejlonská skořice je výhradně dražší a neseženete ji v obchodech tak často. Najdete ji spíše ve specializovaných orientálních obchodech. Čínskou skořici zase seženete téměř všude a je mnohem levnější.
Zdroje: