Jednou otázkou je přirozené stárnutí mužů, tzv. andropauza. Termín ve smyslu „přechod“ se nepoužívá správně, protože ve skutečnosti znamená úplné vyhasnutí činnosti varlat, po kterém muž zcela ztratí svou plodnost. K tomu skutečně dochází až ve vysokém věku a někteří muži se nemusí ani „dočkat“. Přesto je mužský přechod velmi podceňovanou fází života, která s sebou nese řadu zdravotních rizik a psychicky náročných situací. Pokles hladiny mužských pohlavních hormonů, z nichž nejznámější (ale ne jediný) je testosteron produkovaný z 90 % varlaty, se projevuje velmi podobně jako hormonální změny spojené s menopauzou u dam: přibírání na váze, zvyšující se riziko osteoporózy, klesající výkonnost, vyšší únava, výkyvy nálad i ztráta zájmu o sex. Medicínsky správně se tento stav označuje za syndrom stárnutí muže.

Zdroj: Youtube

Výhodou mužů je, že svůj přechod mají mnohem víc pod kontrolou než ženy. Pokles hormonů u nich totiž není nárazový a prudký, ale skutečně postupný, a pokud je v těle vše v pořádku, organismus se na nové pořádky adaptuje bez zásadních obtíží. „Muž pozná andropauzu podle prořídnutí tělového ochlupení, zvětšení prsou, může pociťovat zvýšenou únavu, změny nálad, ale také deprese, obezitu, návaly horka, nechuť k pohlavnímu životu,“ vyjmenovává uroložka Monika Purmová z pražské urologické kliniky UroKlinikum typické projevy, které je dobré si hlídat a včas řešit. Prevencí je držet si rozumnou váhu, sportovat, dobře jíst, pracovat se stresem a zejména dostatečně spát. Testosteron se totiž tvoří zejména v hlubokých fázích spánku zhruba do čtvrté hodiny ranní – i proto by případné vyšetření hladiny tohoto hormonu mělo proběhnout nejpozději do 11 hodin dopoledne.

Jak ale upozorňuje primář urologické kliniky UroKlinikum Josef Stolz, role testosteronu a touha pacientů po hormonální léčbě je přeceňovaná: „V ambulanci UroKlinika evidujeme případy s nízkou hladinou testosteronu ve vyšší míře z důvodu reklam, které upozorňují na nízkou hladinu testosteronu. Ve vysokém procentu jsou to pacienti, kterým se doporučuje spíše změna životního stylu než léčba testosteronem, který by jim často mohl ještě více ublížit.“ Špatná životospráva totiž vede k hormonální nerovnováze, v jejím důsledku může být důležitého mužského hormonu nedostatek a tělo vysílá varovné signály. „Ve výsledku pacienti, kteří mají hladinu testosteronu hraniční, jsou ti se sedavým zaměstnáním, obezitou, nedostatkem pohybu, nadmírou stresu, nepravidelným spánkem. Takovýmto pacientům doporučuji snížit stres, více se hýbat na čerstvém vzduchu a zdravěji jíst. Nepotřebují testosteron, ale začít kvalitněji žít,“ dodává lékař.

Testosteron je stejně rizikový jako hormonální antikoncepce

Léčba mužskými hormony s sebou nese podobná rizika jako užívání hormonů u žen. Mohou zrychlit rozvoj rakovinného bujení, zvyšují hladinu červených krvinek v krvi (krev je pak hustší a může vést k nebezpečné embolii), může se zvýšit hmotnost, objevují se návaly, zhoršuje se chrápání či nebezpečnější spánková apnoe. U některých pacientů může vést ke zhoršení pleti (mužům dávno dospělým se vrací akné), někomu zvyšují tlak, prohlubují kardiovaskulární problémy, roste ale i agresivita, objevují se deprese, muže budí noční pocení a trápí je celková únava.

Ačkoliv existují země jako třeba USA, kde si testosteronové léky můžete volně koupit v lékárně, česká legislativa změnu nechystá a lékaři to kvitují. „Spojené státy mají v určitých ohledech extrémně liberální zákony. Člověk by si neměl testosteron volně kupovat bez toho, aniž by se nechal vyšetřit odborníkem,“ varuje primář urolog Josef Stolz.

Zdroj: uroklinikum.cz