Ovoce a zelenina

Letní výlety bez ovoce a zeleniny jako by snad ani nebyly. Čerstvé ovoce máme na dosah. Stačí navštívit zahrádku, les nebo farmářský trh. Připravte si s sebou na výlet omyté šťavnaté ovoce, do kterého se s chutí zakousnete a v horkých letních dnech vás skvěle osvěží. Pokud vám přijde přece jen trochu nepohodlné brát s sebou čerstvé ovoce, pak vsaďte na to sušené nebo lyofilizované, které pohodlně zabalíte a určitě se vám po cestě nezkazí.

Oříšky a tyčinky

Mějte v batohu vždy zásobu oříšků a proteinových tyčinek. Díky oříškům dodáte tělu pořádnou dávku energie a zdravých tuků. Vždy ale sáhněte po přírodní variantě, nepražených a nesolených oříškách. Vaše zásoba oříšků by se měla rozšířit také o různé tyčinky, bez kterých si cestování snad ani nelze představit. Milují je děti i dospělí. Můžete nakoupit cereální tyčinky s vločkami, ořechy a medem, stejně tak je dobré sáhnout po proteinových tyčinkách, které vás zasytí a poslouží jako plnohodnotná náhrada místo oběda. Můžete se tak ocitnout na vrcholcích hor a žádný hlad vás nezaskočí.

Maso? Proč ne!

Masové sendviče a promazávané housky a tousty se zdají na cestování v letních teplotách přece jen trochu nepraktické. Pořád to ale neznamená, že byste měli zanevřít na masové svačinky. Sušené maso neboli jerky s sebou můžete zabalit na cesty, ale dokonce i v horkém dni k vodě. Nemusíte se bát, že by se tato svačinka plná proteinů zkazila, a ještě budete mít po ruce pořádný kus masa, kterým nepohrdne ani pánská posádka. Na trhu najdete různé druhy sušeného masa, ochucené různým kořením. Budete se cítit, skoro jako byste zakousli do klobásy, ale v mnohem zdravější variantě.

Nezapomeňte pít!

Zdravé svačinky, které vám doplní energii a zaženou hlad, znějí skvěle. Nejvíc místa v batohu by vám ale stejně měla zabírat zásoba vody. Bez vody z domova nikdy neodcházejte! Čistá voda vás osvěží a nebudete tak riskovat dehydrataci. Pokud si přece jen na čisté vodě tak nepochutnáte, přidejte do ní kousky citronu, pomeranče a lístků máty. Pokud vaše záda unesou ještě další zátěž, rozmixujte pár kousků zralého ovoce, které by jinak podlehlo zkáze, a na cestu si tak připravte chutné smoothie. Nezanedbáte tak ani denní dávku vitaminů.

Teď už stačí pouze jediné – naplánovat cestu a vyrazit. S těmito jednoduchými svačinami budete sbaleni během chvilky a nic vám nebrání oddat se spontánním dobrodružstvím.

Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/menu/jidla-na-cesty-aneb-rady-tipy-co-s-sebou-na-vylet
https://www.lifefood.cz/cz_cs/blog-id-5-tipu-na-zdrave-svaciny-na-vylet
https://mamavkuchyni.cz/