Dodnes si vzpomínám na to období před Vánoci před dvěma lety, kdy mi zničehonic začalo škubat v pravém očním víčku. Přišlo to bez varování a najednou. Okolí si toho až na pár výjimek nevšimlo – tikání bylo totiž velmi jemné a nenápadné, přesto jsem ho vnímala intenzivně. „To máš od nervů, zvolni tempo,“ radila mi maminka, ale já nad tím jen mávla rukou. Copak si v dnešní hektické době, a před Vánoci obzvlášť, může někdo dovolit zpomalit? Jenže tiky nepřestávaly, a tak jsem se objednala na leden k očnímu lékaři a věřila, že mi diagnostikuje nějakou nemoc oka a nasadí antibiotické kapky. Na návštěvu ale nedošlo – tik v oku naštěstí ustal sám od sebe. Stačilo si naordinovat dvoutýdenní volno a po předvánočním zápřahu nejen v práci si konečně odpočinout. Inu, maminky mají vždycky pravdu. A stres je skutečně jedním z častých spouštěčů tikavého víčka, zdaleka ale ne jediným.

K tiku v očním víčku dochází v důsledku přehnané kontrakce očních svalů. Cukání v oku běžně trvá několik vteřin, potažmo minut a opakuje se v nepravidelných intervalech. Mohou být ale i případy, kdy oční víčko pacientům nepřetržitě cuká i několik dní. Pokud máte cukání v oku, které samovolně neustane po pár dnech, vždy je lepší vyhledat očního lékaře. Může to totiž poukazovat na závažný neurologický stav. Jestli cítíte i tiky ve tváři nebo se vám zhoršuje zrak, pak si k lékaři raději pospěšte. Na vině může být zánět oka nebo očního víčka, lícní obrna, nebo i roztroušená skleróza. Obtíže může způsobovat i syndrom suchého oka nebo abraze rohovky.

Tyto faktory způsobují cukání víčka nejčastěji:

  • stres
  • únava
  • namáhání očí
  • kofein
  • alkohol
  • syndrom suchého oka
  • výživové problémy
  • alergie


A zase ten stres...

Jestliže tikání v oku trápí i vás, zamyslete se nad tím, kde může být zakopaný pes a zkuste změnit životní styl. Někdy stačí opravdu malá změna, jež může riziko cukání v oku eliminovat. Stres je pravděpodobně nejčastější příčinou cukání v oku. Tady pomůže jediné: zastavit se. Jóga, dechová cvičení, meditace, masáž, sauna – dopřejte si čas jenom pro sebe, a to každý den alespoň na půl hodiny. Pokud vás šéf zahlcuje povinnostmi a úkoly, které je potřeba před Vánoci stihnout, promluvte si s ním a trvejte na tom, zda práci může přerozdělit. Spolu se stresem jde ruku v ruce i únava a nedostatek spánku, jenž také může k tikání ve víčku přispět.

Škodlivé monitory

Známe to všichni. Ráno vstaneme a sotva otevřeme oči, už jsme přilepení k mobilům, kde kontrolujeme zprávy ve světě. Cestou do práce sledujeme, jak žijí ostatní na sociálních sítích. V práci pak trávíme u počítače osm hodin, k vaření večeře si najdeme recept na tabletu a pak se koukneme na film v televizi. Neustálé namáhání očí – takzvaná digitální únava – přitom patří mezi běžné příčiny cukání očního víčka. Zkuste svým očím na pár dní ulevit. Jak? Při používání digitálních zařízení dodržujte pravidlo „20–20–20“: Každých 20 minut přesuňte svůj pohled od obrazovky a nechte oči, aby zaostřily na nějaký vzdálenější předmět. Vydržte se na něj dívat alespoň dvacet vteřin. To pomůže snížit únavu, která může spouštět cukání v oku. Oči taky trénujte – koulejte s nimi nahoru a dolů, ze strany na stranu. Zavřené oči si promněte, jemně promasírujte oční okolí. Opakovaně zamrkejte a pak zkuste chvíli nemrkat. Pokud máte pocit suchého oka, kapejte si zvlhčující gelové kapky.


Kofein a alkohol

Pijete několik šálků kávy denně? Také přemíra kofeinu může spustit cukání v oku. Tik je vyvolán přehnanou stimulací svalů a tu může podpořit právě i váš jídelníček a pitný režim. Svaly pohání především kofein, přemíra cukru nebo alkohol. Pozor si dejte i na kouření, spouštěčem škubání v oku totiž může být i nikotin. Zkuste omezit pití kávy, černého a zeleného čaje a kofeinových nápojů na jeden až dva týdny a uvidíte, jestli cukání v oku ustane.


Nedostatek hořčíku

Tikání v oku, podobně jako třeba svalové křeče v lýtkách, může mít za následek i nekvalitní strava, ve které chybí zejména B-komplex a hořčík. Béčko a hořčík najdete v banánech, datlích, mandlích, makrele, tresce, tuňákovi, luštěninách a ořeších a také v minerálních vodách. Doplnit vitamíny a minerály můžete i formou doplňků stravy z lékáren.


Pomohou obklady

Na namáhaná oční víčka vám pomohou rady našich babiček – a to teplé obklady. Dva kapesníky namočte do teplé vody nebo růžové vody, pořádně vyždímejte a přiložte na zavřené oči asi po dobu pěti minut. Dalším skvělým pomocníkem na uklidnění očního svalu a uvolnění nervového napětí je obyčejná salátová okurka, ideálně ta z lednice. Ukrojte dva silnější plátky a přiložte na víčka. Podobný účinek mají i plátky syrové brambory.


Zdroje:

  • https://coopervision.cz/blog/cukani-v-oku
  • https://www.rehabilitace.info/zdravotni/tiky-v-oku-ocnim-vicku-jaka-je-pricina/