Příčinou vašich chutí na sladké může být rozkolísaná hladina krevního cukru (glykemie). Jakmile je nízká, váš mozek vysílá poplašné zprávy a vy intuitivně saháte po ‚rychlých cukrech‘ v podobě koláčku, dortu, sladké tyčinky, čokolády nebo sladkého ovoce. Vaše tělo potřebuje glukózu. Kromě ovoce, které obsahuje alespoň vitaminy a vlákninu, se všechny výše uvedené potraviny vyznačují vysokým obsahem jednoduchých sacharidů, vysokým glykemickým indexem a zpravidla obsahují i hodně tuku.

Jakmile je sníte, hladina cukru v krvi se zvedne a tělo začne pracovat na tom, aby glukózu prostřednictvím hormonu inzulínu dopravilo na ta správná místa v našem těle (buňkám, svalům a mozku). Pokud ale nejste těsně před tréninkem nebo neděláte náročnou fyzickou práci, tělo pravděpodobně přebytek glukózy přemění na tuk a uloží si ho do podkoží na horší časy, a to pro nás rozhodně není dobrá zpráva. Následně se glykemie sníží a vás opět přepadnou chutě. Nastává neustálý kolotoč chutí na sladké, konzumace sladkostí a výčitek.

Cukrem proti únavě

Po sladkých lákadlech saháme, i když jsme unavení. Tělo se potřebuje rychle nakopnout a čím jiným než opět jednoduchými cukry. Stejně fungujeme i ve stresových situacích nebo těsně po nich. Hlava si konzumaci sladkosti lehce odůvodní. Přece si tu zmrzlinu (čokoládu) zasloužím, když takhle makám / když po mně šéf chce tolik práce / když mi ujela tramvaj / když ty děti tolik zlobí… Neodolatelnou chuť na sladké dokáže vyvolat i ‚kocovinový stav‘, který následuje po probdělé noci. Vše je spojené s potřebou dodat tělu rychlou energii.

Dosyťte se

Jak se ze sladké pasti vymanit? Jestliže se budete cítit sytí, nebudete mít neustálou potřebu doplňovat energii v podobě rychlých cukrů. Zkuste si pár dní zapisovat všechno, co sníte, a pak se dobře podívejte, jestli máte ve svém jídelníčku dostatek bílkovin. Ty totiž mají nejvyšší syticí schopnost (nejdéle se tráví), a proto je dobré je v rozumné míře zařadit do každého jídla.

Zeleninový salát s bagetou k obědu není tou pravou variantou. Nemusíte jíst každý den maso, ale dbejte na to, aby váš oběd obsahoval kvalitní zdroj bílkovin. Kromě masa, vajec a sýra to mohou být ryby, luštěniny, tempeh, tofu nebo seitan. Dobrou syticí schopnost mají i kvalitní tuky. Například právě tučnější ryba, avokádo, ořechy nebo semínka jsou tou správnou volbou.

K nim si naservírujte komplexní sacharidy s nízkým nebo středním glykemickým indexem. V kombinaci s bílkovinami zaměstnají vaši trávicí soustavu na delší dobu a vy se budete cítit déle sytí. Zcela určitě vynechejte bílé pečivo, bílou rýži, těstoviny a šetřete i s bramborami. I když tyto přílohy nechutnají sladce, obsahují opět jednoduché sacharidy nebo škrob a v těle se chovají obdobně jako sladkosti – rychle zvyšují glykemii. Stejné je to i s ovocem, které je díky fruktóze zdrojem jednoduchých cukrů. Proto ho nezapomeňte vždy doplnit bílkovinou v podobě tvarohu, jogurtu nebo čerstvého sýra. Pomůže i kombinace se zdravými tuky – ořechy. Posledním velmi účinným pomocníkem, který vám pomůže dosytit se, je vláknina. Ideální je dát si k hlavnímu jídlu dostatek čerstvé zeleniny nebo malý zeleninový salát před jídlem.

Sladké po ránu

Vzhledem k tomu, že sladká jídla mají vyšší energetickou hodnotu, je lepší jíst je v ranních nebo dopoledních hodinách (k snídani nebo dopolední svačince). Malý zdravý dezert si můžete dát i po vyváženém obědě, pokud se stravujete třikrát denně. Konzumaci sladkostí v odpoledních hodinách se snažte vyhnout.

Výjimkou je sladká svačinka před tréninkem, kdy glukózu v krvi spálíte dříve, než se stačí uložit do tukového depa. Zcela zapovězená by měla být konzumace sladkého ve večerních hodinách. A to včetně ovoce. Myslete na to, že tyto cukry už vaše tělo nedokáže v energeticky neaktivním období spálit. Jejich konzumace vám může negativně ovlivnit i kvalitu spánku. Čím více energie si před spaním dopřejete, tím hůře se vám bude usínat.

Náhradní sladidla nejsou řešením

Mohli byste namítnout, že je cukr možné vyměnit za náhradní sladidla a alespoň touhle formou si osladit život. Náhradní sladidla, jako jsou například sukralóza, maltitol či xylitol, nemají sice žádnou nebo oproti cukru nesrovnatelně nižší energetickou hodnotu, ale patří mezi ultra zpracované potraviny, našemu organismu příliš neprospívají. Nepřinesou vám ani kýžené uspokojení.

Mozek dokáže i přes sladkou chuť absenci drogy cukru rozeznat a nevyplaví hormon štěstí dopamin.

Pokud přes všechna uvedená proti o slazení něčím jiným než cukrem uvažujete, je nejlepší si vybrat stévii, kterou si můžete vypěstovat na zahrádce. Je bez kalorií, a pokud vám nebude vadit její lehká pachuť, je tou správnou volbou. Vhodnou variantou slazení může být i čekankový sirup, který má z rostlinných sirupů nejnižší glykemický index, a proto se glukóza z něj neuvolňuje do krve tak rychle. Pokud se rozhodnete cukru a náhražek za něj zcela zbavit, dělejte to postupně.

Jak na to? V prvé řadě přestaňte sladit kávu a čaj cukrem, medem nebo jiným sladidlem. Nalijte si do svého oblíbeného nápoje mléko. Obsahuje totiž mléčný cukr, který je přirozeně sladký. Ze svého pitného režimu zcela vyřaďte všechny slazené nápoje (šťávy, ochucené minerálky, džusy a energy drinky). Jsou slazené buď glukózo-fruktózovým sirupem nebo umělými sladidly. Obojí je pro naše zdraví nežádoucí.

Ubírejte sladkost postupně a dejte tomu čas. Kupte si čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Nemusíte hned začínat tou s 99 procenty. Pokud jste čokoholik, začněte se 70 procenty. Vše od 85 procent výš je výborný výsledek. Nesnězte čokoládu na posezení, ale dejte si dva čtverečky. Později vám bude stačit i jeden. Připravte si domácí dezerty s vyšším obsahem bílkovin (tvarohu a vajec) menších rozměrů. Například mini cheescaky v muffinových formičkách. A dejte si jen jeden. Časem zjistíte, že vaše chutě na sladké uspokojí i konzumace sladké zeleniny (mrkev, řepa, rajčata), jakkoli se vám to teď zdá směšné. Je to sice až vyšší level, ale rozhodně ne nemožný. Dobře funguje i tehdy, pokud si dáte teplou hustou polévku, zvláště cítíte-li se vyčerpaně.

Proti chutím na sladké se nesnažte zakročit razantně. Daleko účinnější je dělat pozvolné změny. Tělo brzy přestane po sladkostech bažit.

Sladký manuál

Dřív než se pustíte do sladkosti, si zkuste položit otázku: Proč si ji chci dát? Mám hlad, a proto potřebuji rychlou energii.

Jestli to ještě chvíli vydržíte, dejte si raději komplexní jídlo s dostatkem komplexních sacharidů, bílkovin a zeleniny. Pokud ne, zvolte ovoce s jogurtem nebo jogurtový ochucený nápoj.

Cítím se smutná a sladkost moji náladu na chvíli změní.

Na smutek nebo jinou emoci sladké pomůže jen krátkodobě. Zkuste ji nahradit jinou ‚bezpečnější drogou‘, například poslechem pozitivní skladby, pohledem na oblíbenou fotku na mobilním telefonu, hovorem s kamarádkou.

Jsem ve stresu a čokoláda je jediným řešením.

Určitě není. Vyběhněte si schody v zaměstnání. Jděte se projít. Zavřete se na záchod a dejte si 10 hlubokých nádechů a výdechů. Sladkost byste stejně zhltla, aniž byste si ji řádně vychutnala.

Je odpoledne a mám svůj rituál v podobě kávy s něčím dobrým.

Pokud je to rituál, můžete se na něj náležitě připravit tak, že zvolíte zdravější variantu ‚něčeho dobrého‘. Může to být kvalitní proteinová tyčinka nebo koktejl. Připravte si dokonalý ‚pohár‘ – bílý jogurt s drobným ovocem postrouhaný čokoládou s vysokým procentem kakaa nebo nasucho upraženými ořechy.

Chybí mi sladká tečka.

Sladkou tečku splní jeden bonbon z hořké čokolády nebo jedna kostička. Může to být i kousek ovoce po hlavním jídle nebo kopeček citronového sorbetu.

NETRESTEJTE SE, POKUD VÁM TO OBČAS NEVYJDE

Myslete na pravidlo 80 ku 20, které platí za všech okolností (80 procent zdravých potravin a 20 procent těch méně zdravých). Pokud svoje plány a předsevzetí porušíte a dáte si kalorickou sladkou bombu, zkuste si ji vychutnat. Časem zjistíte, že vám běžné dezerty z cukráren stejně nechutnají. Jsou totiž příliš sladké!

Zdroj:

magazín Kondice 6/2022