Neochucené veganské jogurty (a stejně tak i smetany) se dají používat ve sladké i slané kuchyni, a to v teplé i studené podobě. Jen je třeba počítat s tím, že nebývají příliš husté, a pokud ano, vděčí za to nejčastěji emulgátorům a zahušťovadlům. A řada z nich také nemá úplně neutrální chuť.

Rostlinné jogurty se hodí do pomazánek (dobře si rozumí s těmi luštěninovými, jako jsou cizrnová nebo čočková), polévek či jako dresing nebo dip. Nejuniverzálnější je ten sójový, protože má relativně neutrální chuť. U kokosového už je třeba počítat s dávkou aroma – díky tomu mu to bude slušet v asijských nebo indických pokrmech. (Jeho chuť můžete ještě zvýraznit dávkou praženého kokosu, případně toho strouhaného či lupínků). Rýžový jogurt využijete na dochucení rýže v Buddhově misce, a to v její sladké i slané verzi. Stejně dobře poslouží i v domácí mléčné rýži.

Mandlový jogurt svádí k pečení. Jen doporučujeme vyhledat si recepty přímo zaměřené na veganskou kuchyni. V těch konvenčních by totiž nemusel fungovat.

Zdroj: Youtube

Veganské bábovičky

Smíchejte 300 gramů polohrubé mouky s jedním pečícím práškem. Přidejte 100 gramů nastrouhané mrkve, lžičku pomerančové kúry, 150 gramů třtinového cukru, lžičku skořice a větší špetku soli. Do olivového oleje (130 ml) vmíchejte 200 g mandlového jogurtu.

Promíchejte se sypkou směsí, případně ještě nařeďte mandlovým mlékem či jogurtem.

Nalijte do malých báboviček, vymazaných a vysypaných hrubou moukou, a pečte asi 35-50 minut (podle velikosti báboviček) na 170 stupňů. Po vyjmutí z formiček a vychladnutí posypejte cukrem, nebo ozdobte čokoládou a celými mandlemi.

Zdroje:

  • Kondice 3/2023
  • https://vegnews.com/vegan-guides/vegan-yogurt-guide
  • https://www.jimejinak.cz/