Zatímco některé druhy ovoce rozmixujete snadno, tvrdší druhy, jako například jablka nebo pevné hrušky, je lepší nejprve krátce podusit v trošce vody nebo uvařit na páře. Pokud je pyré příliš husté, můžete ho naředit džusem nebo kokosovým mlékem. Na dochucení se hodí zdravé cukry, například datlová pasta, čekankový sirup nebo vanilkový extrakt. Nebojte se experimentovat s chutěmi, většinou ale stačí trojkombinace (nejlépe na jablečném základu) nebo podle skupin (lesní ovoce, zahradní plody). Variantou může být přidání obilovin, pyré pak ale nebude tak hladké. Ideální je používat ovoce, které je zralé, pak ho nemusíte ani doslazovat. Pyré bude daleko jemnější, když ho přepasírujete. Asi se vám nebude před každým delším během chtít připravovat jednu malou ovocnou kapsičku, a tak můžete do vysterilizovaných sklenic zavařit větší dávku, ze které budete kapsičky postupně plnit. Ideální je pyré pasterovat při teplotě 82 stupňů asi 10 minut. Ovoce si zachová chuť i vitaminy a zároveň vydrží několik měsíců.

Zdroj: Youtube

Pyré do zásoby

Kilo jablek a kilo hrušek oloupejte, okrájejte, zalijte šťávou z jednoho citronu, aby nezhnědla, a duste na troše vody asi 20 minut do změknutí. Vodu uchovejte, poslouží k případnému naředění. Ovoce dohladka rozmixujte spolu s 300 gramy borůvek nebo ostružin. Přidejte malou lžičku vanilkové esence.

Zdroje: