Hlavní příčinou aktinické keratózy je nadměrné a dlouhodobé působení UV záření na pokožku - tedy sluneční paprsky a solária. Jedná se nejdříve o zrohovatělou kůži na místech, které se nejčastěji vystavují ultrafialovému záření - obličej, hlavně oblast rtů a uší, na pokožce hlavy a horních končetinách. V dalších stádiích nemoci se skvrna rozšíří, vytvoří se šupinka, která značně vystupuje nad kůži. Aktinická keratóza nejčastěji trápí lidi po čtyřicítce a to zejména plešaté muže - to proto, že jim chybí hlavní ochrana pokožky hlavy - vlasy. Léčba je poměrně obtížná a vždy je lepší pokusit se nemoci předejít.

Zdroj: Youtube

Symptomy

Nebezpečí aktinické keratózy je třeba odhalit co nejdříve a začít nemoc léčit. Pokud se totiž nemoc objeví, až v 65% případech aktinické keratózy následně vznikne rakovina kůže.

V prvním stádiu nemoci na postiženém místě vznikne růžová skvrna, která většinou nejde pořádně vidět, ale nehojí se. Pokud na ni ale sáhnete, má texturu brusného papíru. Druhý stupeň už je vidět lépe, začne se zbarvovat do růžovočervené a na povrchu se vytvoří šupinka. Ve třetím stupni je vyvýšení nad kůží a šupina ještě znatelnější. Ve všech případech je nutné solární karetózu brát jako přednádorové onemocnění, riziko vzniku rakoviny kůže je opravdu vysoké.

Prevence

Jak již jsme zmínili výše, aktinické keratóze je důležité se věnovat ještě před jejím vznikem, nejdůležitější je tedy prevence. V tomto případě je to tedy ochrana před slunečním zářením.

  • Omezte čas, kdy se vystavujete slunci, vyhněte se mu hlavně v době mezi 10. a 14. hodinou - v tuto dobu je záření nejsilnější a riziko spálení pokožky vyšší.
  • Používejte opalovací krémy, a to opravdu každý den. Je jedno, jestli je slunečné nebo zatažené počasí, sluneční paprsky se na vaši pokožku dostanou stejně. Ideální je používat širokospektrální opalovací krém s SPF alespoň 30.
  • Nezapomeňte na rty. Ty jsou totiž velmi snadno napadnutelné tímto onemocněním kůže. Pořiďte si balzám na rty s vysokým ochranným faktorem a nanášejte ho pravidelně každé 2 hodiny.
  • Pro zvýšenou ochranu před sluncem noste pevně tkané oblečení, které vám zakryje ruce a nohy. Nezapomeňte na pokrývku hlavy.
  • Vyhněte se soláriu. To totiž působí stejně, jako UV záření ze Slunce.
  • Kontrolujte výrůstky na pokožce a v případě jakéhokoliv nálezu vždy konzultujte s odborníkem.

Léčba

Léčba aktinické keratózy se obvykle zaměřuje na odstranění postižených lézí a prevenci dalšího šíření onemocnění. Existuje několik možností léčby, které mohou být použity samostatně nebo kombinovaně, a volba závisí na závažnosti a rozsahu onemocnění. Je důležité konzultovat s lékařem nebo dermatologem, aby se vyhodnotil stav a určila nejvhodnější léčebná strategie.

  • Kryoterapie: Tato metoda využívá tekutý dusík ke zmražení a odstranění postižených lézí, podobně jako při odstraňování bradavic. Při aplikaci se postižená oblast zmrazí a později se sloupne a vypadne.
  • Fotodynamická terapie (PDT): Tato terapie zahrnuje aplikaci fotosenzitivní látky na postiženou kůži, která je následně aktivována světlem. To způsobuje poškození buněk keratózy a následný zánik léze.
  • Krémová léčba: Některé případy aktinické keratózy mohou být léčeny pomocí léčivých krémů obsahujících léčivé látky. Tyto krémy se aplikují přímo na postiženou oblast a působí na abnormální buňky, aby je zničily.
  • Dermatologický zákrok: V některých případech může být nutný chirurgický zákrok, jako je excize (vyříznutí) postižených lézí. Tato metoda se obvykle používá v případech, kdy je podezření na rakovinu kůže.

Je důležité si uvědomit, že léčba aktinické keratózy je zaměřena na odstranění postižených lézí, ale není schopna úplně odstranit riziko rakoviny kůže. Je proto důležité pravidelně kontrolovat kůži a vyhledat odbornou pomoc, pokud se objeví nové nebo změněné šupinky. Prevence a ochrana před slunečním zářením zůstávají klíčové pro snižování rizika vzniku aktinické keratózy, i dalších kožních problémů.

Zdroje: