Ve světě výživy je často řeč o "superpotravinách" - exotických potravinách, které se často chlubí mimořádnými výživovými výhodami. Ale jak se tyto moderní zázraky měří v porovnání s tradičními zdravými potravinami, které známe od dětství, jako jsou jablka a mrkev?

Zdroj: Youtube

Co jsou superpotraviny?

V první řadě, nic jako superpotravina neexistuje. Je to jen marketingový tahák. Neexistuje žádná oficiální definice superpotraviny. Tento termín se používá především v marketingu a v médiích a popisují se jím velmi výživné potraviny s pozitivním dopadem na zdraví. Tudíž do této kategorie spadá cokoliv, co je bohaté na vitamíny a minerály.

Podle Britské dietologické organizace a profesora bostonské Tufts University Jeffreyho Blumberga označení mate zákazníky, kteří se pak domnívají, že tyto potraviny jsou lepší než jiné či se jim prodejci snaží prodat dražší produkty (exotické ovoce nebo džusy), které jsou podobně zdraví prospěšné jako běžné ovoce a zelenina. Ty ovšem stojí zlomek ceny superpotravin.

Takže můžete si jít koupit mango, granátové jablko, zelený ječmen, spirulinu, chia semínka a utratit více peněz, než kdybyste zůstaly u tradičních zdravých potravin a efekt bude ve výsledku podobný. I když položky jako je třeba jablko nebo mrkve zní skromně, tak pro své zdraví děláte hodně. Například červené jablko obsahuje tolik antioxidantů jako 13 dávek džusu z kustovnice čínské, cituje vědce server Dailymail. Zatímco superpotraviny mohou obsahovat vysokou koncentraci určitých živin, tradiční potraviny jako jablka a mrkev poskytují širokou škálu živin, které podporují celkové zdraví.

5 tradičních zdravých potravin

Zde je pět nejzdravější tradičních potravin, které jedli naši předci a věděli proč.

Brokolice
Brokolice je bohatá na vitamíny C, K, A a foláty. Také obsahuje sulforafan, látku, která je spojována s protirakovinnými vlastnostmi. Brokolice také podporuje zdraví trávicího systému díky svému obsahu vlákniny.

Vlašské ořechy
Benefity: Vlašské ořechy jsou dalším skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, konkrétně alfa-linolenové kyseliny (ALA). Také obsahují antioxidanty, které mohou pomoci bojovat proti oxidativnímu stresu. Kromě toho poskytují bílkoviny, vlákninu a základní minerály, jako je zinek a měď.

Mrkev
Mrkev je vynikajícím zdrojem beta-karotenu, který tělo přeměňuje na vitamín A. Vitamín A je klíčový pro zdraví očí, růst, vývoj a imunitní funkci. Vláknina, kterou obsahuje přispívá k dobrému trávení a může podpořit zdraví srdce snížením hladiny cholesterolu v krvi. Obsahuje antioxidanty, které mohou bojovat proti volným radikálům a podporovat zdraví kůže.

Jablka

Jablka jsou bohatá na dietní vlákninu, může pomoci s trávením a podpořit zdraví srdce. Jsou také plná vitamínu C, který přispívá k celkovému zdraví kůže, vlasů a imunitního systému. Obsahují mnoho antioxidantů, včetně kvercetinu, katechinu a kyseliny chlorogenové, které mohou chránit buňky před poškozením.

Kysané zelí
Česká obdoba tolik moderního kimchi, jež se k nám dostalo z Koreje. Ale proč platit za něco dražšího, co se musí dovážet, když máme u nás stejně hodnotnou potravinu? Kysané zelí je fermentovaná potravina a je tedy bohaté na probiotika, což jsou "dobré" bakterie, podporující zdraví střev. Je dobrým zdrojem vitamínu C, ten podporuje imunitní funkci a zdraví kůže. Obsahuje antioxidanty a další bioaktivní sloučeniny, jako jsou flavonoidy a polyfenoly, přispívající k prevenci nemocí.

Zdroj:Dailymail, Wikipedia

Studie1

Studie2

Studie3