V posledních letech se na ně možná tak trochu zapomnělo. Díky zvyšování povědomí o lokálních produktech, které stojí za to jíst, se ale o nich opět dozvídáme a můžeme naplno využívat jejich benefity. Na jaké výjimečné české potraviny si tedy můžete políčit?

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta nepatří zrovna mezi oblíbené potraviny. Možná ji všichni máme ještě živě v paměti, když nám ji nutili jíst neochucenou a rozvařenou ve školní jídelně. Je to ale jedna z nejvíce opomíjených potravin, které se u nás dají velmi snadno vypěstovat. Dokonce patří mezi tzv. zimní potraviny. Pokud ji vysadíte zavčasu, můžete plody plné vitaminů sklízet téměř celou zimu. A vězte, že se bude hodit! Růžičková kapusta obsahuje mnohem více vitaminu C než citrón nebo třeba kiwi. Obsahuje také významný podíl vitaminu B1, který pomáhá proti stresu a špatné náladě, což se během dlouhé šedé zimy určitě hodí. Růžičková kapusta také vyčnívá díky vysokému podílu kyseliny listové, ostatně jako většina zelených potravin, které u nás můžeme vypěstovat. Její příprava je také velmi jednoduchá. Krátce ji povařte a můžete ji podávat jako přílohu, například namísto brambor.

Vlašské ořechy

Velké oblibě se poslední dobou těší kešu oříšky – především díky zvyšující se popularitě low carb stravování. Kešu oříšky se přidávají rozemleté do různých pečených i nepečených oříšků. Jejich levnější alternativou jsou ale vlašské ořechy, které na samém počátku podzimu opadávají z obrovských ořešáků. Jejich účinky jsou opravdu různorodé – pozitivně působí na vlasy, nehty a pokožku, posilují střevní mikroflóru a snižují riziko infarktu. Obsahují vysoký podíl antioxidantů. Co se míry antioxidantů týká, je srovnatelná s lesními borůvkami nebo ostružinami. Vlašské ořechy jsou ale skvělými pomocníky při stresu, dokáží totiž bojovat proti nervovému vyčerpání. Posilují také sexuální potenci. Pokud vám vlašské ořechy tolik nechutnají, zkuste je přes noc namočit do vody. Uvidíte, jak zcela změní svou chuť a budou mnohem lahodnější.

Křen

Křen se v minulosti používal hojně jako dochucovadlo místo kečupu nebo hořčice. A naši předci moc dobře věděli, proč to tak dělali. Nejen, že se jedná o potravinu nabitou vitaminy a minerály. Křen vyčnívá nejen svou štiplavou chutí, ale především svými antivirovými a antiseptickými účinky. Jedná se tedy vlastně o takové přírodní antibiotikum. A jaké všechny minerály dopřejete svému tělu, pokud budete konzumovat křen? Těšte se na celou řadu minerálních látek, jako je draslík, hořčík, vápník, železo či chrom. Pozitivně působí na naši střevní mikroflóru. A jak všichni moc dobře víme – jakmile jsou naše střeva v pořádku, daří se i zbytku organismu. Díky správné volbě potravin, které konzumujeme, se staráme o dobrou kondici našeho mikrobiomu. Zlepšení trávení upevňuje náš imunitní systém.

Všechny uvedené potraviny jsou tradiční české suroviny, které u nás snadno vypěstujeme. Jejich konzumací tedy přispíváme nejen našemu organismu, ale přistupujeme tím zodpovědně i k naší planetě, protože nejíme nic, co by k nám muselo putovat přes půlku zeměkoule. A věřte, že takových lokálních potravin u nás najdeme ještě celou řadu! Tak s chutí do nich!

Zdroje:

https://magazin.biooo.cz/
https://www.bylinkyprovsechny.cz/
https://www.vimcojim.cz/