Co je na talíři?

Bruschetty jsou oblíbeným italským předkrmem. Opečený kousek bagety nebo chleba se podává hlavně s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem, může se ale servírovat třeba i s paštikou.

Tapas jsou ještě rozmanitější. Španělé si tyhle sofistikované jednohubky vychutnávají u sklenky vína po práci i v noci v baru a servírují všechno, co jim chutná.

Zdroj: Youtube

1) Hruška & sýr

K plátkům hrušky patří ořechy i mandle (třeba i namočené v medu), vyhrát si můžete s třenou pomazánkou: gorgonzolu nebo jiný výrazný sýr rozmačkejte a prošlehejte s čerstvým sýrem (jako je Lučina). Sluší jí tmavší pečivo.

2) Všechny chutě Středomoří

Připravte si domácí passatu neboli pyré z rajčat, případně si ji klidně kupte už hotovou. Dochuťte solí a pepřem a přidejte olivy a italskou slaninu pancettu.

3) Rajčatová variace

Žlutá, červená (ale klidně i zelená) cherry rajčata nakrájejte, stejně jako kousky jarní cibulky, a naaranžujte je spolu se sýrem feta na bagetu. Nezapomeňte zakápnout olejem.

4) Bylinkový losos

Ryby ke Středozemí patří a losos chutná skvěle syrový i uzený. Základ nechte jemný, stačí termizovaný sýr, kabátek ať má ryba z bylinek. Třeba kerblíku nebo hladkolisté petrželky.

5) Bez základu

Páté tapas je variací na dvojku. Hlavní roli opět hraje pancetta (nebo zkuste jamón, speciální španělskou šunku) a tmavé olivy. Přidejte rajčata a bazalku. Mazat není třeba.

Zdroje: