Revize ledničky – co vyhodit?

Předsevzetí začít jíst zdravě si můžete dávat každý den, ale zvyk je železná košile a pokušení v podobě sušenek ve spíži vám večer moc nepomůže, když vás začne honit mlsná. Základem je tedy nekupovat to, co nechcete jíst. Proto je vždy lepší, když se nebavíme o dietě, ale změně životního stylu celé rodiny, ne pouze jednotlivce. Začněte tedy s revizí obsahu vaší spíže a ledničky. Vyhoďte sušenky, sladkosti, bílé mouky a pečivo, brambůrky a křupky. Ve vaší ledničce nesmí chybět čerstvá zelenina a ovoce – to je základ!

Co ve zdravém jídelníčku nesmí chybět

Pokud nyní zíráte do prázdné ledničky, je čas jít nakoupit. Do košíku si dejte jen to, z čeho budete schopni připravit plnohodnotné a vyvážené jídlo. Možná vás na začátku zarazí, kolik zeleniny budete na každý den potřebovat. Budete si ji ale dávat ke každému hlavnímu jídlu i svačině. Připravovat ze zeleniny polévky, těstoviny, saláty, takže jedna okurka a dvě rajčata vám pravděpodobně stačit nebudou.

Zdravá strava rovná se vyvážená strava. K tomu, abyste doplnili proteiny, budete potřebovat vejce, ryby, maso a luštěniny. Další základní potravinou jsou zdravé tuky. Po ruce byste tedy měli mít za studena lisovaný konopný, lněný nebo mandlový olej. Na nákupní seznam připište také ořechy – mandle, kešu, para – a semínka – lněná, slunečnicová a dýňová, která slouží k pročištění střev. I když se poslední dobou polemizuje nad významem cukrů v přijímané potravě, zdravé sacharidy do vyvážené stravy beze sporu patří, stále tedy mějte v záloze brambory a celozrnné obiloviny – pohanku, quinou a jáhly pro energii.

O kolik je zdravý jídelníček dražší

S názorem, že zdravá strava je mnohem dražší, se setkáváme dnes a denně. Možná ale záleží na tom, jak ke stravování přistupujeme. V dnešní době jsme ztratili dovednost používat k vaření lokální potraviny plné vitaminů, které jsou v daném období přirozené a nestojí ani tolik peněz. Klíčem je vytěžit dané období na 100 %. Obyčejné potraviny, které využívaly už naše babičky, přispívají k dlouhodobé vitalitě a jsou prospěšné pro děti i seniory.

Co takhle kváskový chléb z celozrnné mouky? Co takhle fermentovaná zelenina? Fermentovat můžeme jakoukoli sezonní zeleninu. Vzniká tím nutričně bohatá potravina, která není vůbec drahá. Naopak tím zpracujeme zeleninu, která by se mohla během krátké doby zkazit. Základem je fakt, že sice budete nakupovat jiné – zdravé potraviny, ale ze svého nákupního seznamu naopak vynecháte ty nezdravé, které jste si dříve dopřávali. Tím docílíte i vyváženého rozpočtu. Ruku na srdce – že vás většinou ani nenapadne sáhnout v supermarketu po jáhlách, pohance, kysaném zelí nebo sardinkách? Obecně ale všechny tyto potraviny patří mezi ty levné.

Využijte alternativní zdroje

Pokud se vám stále zdají zdravé potraviny drahé, mnohdy stačí málo a doma si je můžete připravit. Návodů na upečení domácího kváskového chleba najdete na internetu stovky. Nechte si doma v misce s vodou naklíčit hrách – klíčky přidejte do salátů, jarních závitků nebo tortilly. Z bylinek ze zahrádky si připravte pesto, které vám v ledničce vydrží i několik týdnů. Na ráno si připravte jáhlovou kaši se semínky a banánem. Všechny tyto ingredience se nijak finančně nevymykají a věřte, že vám budou chutnat tak, že už nebudete chtít žádný polotovar ani fast food!

Zdroje:
https://www.vitalia.cz/
https://www.benu.cz/jak-zdrave-jist
https://jimezdrave.cz/