Tohle šťavnaté ovoce obsahuje na 20 minerálních látek, stopových prvků a vitaminů, a navíc enzym bromelin, který usnadňuje hojení ran a zmírňuje otoky. Podporuje trávení i imunitu a doporučuje se také při hubnutí. Dobře vyzrálý ananas je nejlepší jen tak. Nakrájený na kolečka a zbavený slupky ho můžete hodit i pod gril nebo osmahnout na pánvi na trošce ghí (posypte špetkou skořice). Rázem získáte zdravý lehký dezert, který se dá doplnit čerstvou mátou, zmrzlinou nebo třeba zakysanou smetanou. Připravit si můžete i obrácený ananasový koláč nebo jím zkuste ozvláštnit rýžovou kaši. Chutnat vám ale bude i ve slaných pokrmech – přidejte ho do thajského curry nebo si udělejte sladkokyselé kuře. V Asii ho na talíři potkáte i s rybami, v burgru, v tacos nebo osmahnutý v těstíčku. Anebo vyzkoušejte náš exotický dip. A nezapomínejte ani na ananasovou šťávu! Pít se dá jen tak, hodí se ale i do smoothie nebo z ní můžete připravit hřejivý zimní drink. Svařte ji se svítkem skořice a hřebíčkem a podávejte místo svařáku.
Ananasový dip
Asi třetinu ananasu nakrájejte na kousky. Zakapejte limetou. Přidejte jednu malou na velmi jemno nakrájenou červenou cibulku a půlku červené papriky. Nasekejte nadrobno asi pět snítek koriandru. Přidejte špetku soli, pepře a promíchejte. Podávejte třeba s nachos.
Zdroje:
Kondice 12/2023