Bolest kloubů se nejčastěji projevuje v rukou, nohou, kyčlích, kolenou nebo páteři. Někteří pacienti bolest popisují jako pálivou a bodavou,v kolenech jim zase často pulzuje, vrže a „skřípe“. A zdaleka netrápí jen seniory. Například revmatem trpí především pacienti mezi 20. a 50. rokem života, častěji se s ní potýkají ženy, ale nevyhýbá se ani dětem.

Podle statistik Státního zdravotního ústavu je artrózou postiženo 11,5 procenta obyvatel mezi 25 a 64 lety, s revmatoidní artritidou žije téměř pět procent dospělých Čechů, osteoporózu má každá třetí žena a každý pátý muž nad 50 let a dna trápí přibližně 2 procenta lidí nad 50 let. Fyzioterapeuti ošetří ročně kolem 1,5 milionu Čechů s bolestmi kostí a kloubů!

Bolavé koleno trápilo i šedesátiletou Janu Součkovou z Horních Počernic. Bolest ji paralyzovala natolik, že nemohla dál chodit do práce a nastoupila na nemocenskou, která se protáhla na dva a půl roku. „Přestala jsem chodit i na procházky se psem, dojít si na nákup bylo utrpení. Lékař mi diagnostikoval těžkou artrózu a opotřebení chrupavky, která byla sedřená až na kost. Nepomáhaly rehabilitace, injekce, ani vytahávání vody z kolene. V roce 2020 mě čekala první operace menisku, za rok následovala druhá. Každý den jsem polykala léky proti bolesti, která byla nejhorší v noci,a tak jsem téměř nespala. Když už mi léky přestaly zabírat, ortoped mě poslal na artroskopii a nakonec mě objednal na výměnu celého kolenního kloubu. Operace to byla sice náročná, ale konečně se mi ulevilo,“ popisuje svoji zkušenost žena, která trávila nespočet měsíců zavřená v bytě, protože bolest kolene ji odstřihla od normálního života.

Za palčivou bolestí kloubů stojí poškození některé z jejich částí, ale bolesti můžou způsobovat i choroby vnitřních orgánů. Například bolest v levém rameni může souviset s poškozením žaludku, plic nebo srdce. Bolest pravého ramene může být reflexním projevem poruchy jater či žlučníku. Do kyčelních kloubů se promítají gynekologické potíže, močopohlavní infekce nebo metabolické poruchy. V případech, kdy nezabírá rehabilitace ani dodržování režimových opatření, tak provádějí lékaři další vyšetření, která pomáhajíí příčiny bolestí kloubů objasnit.

Kdo je k bolesti kloubů nejnáchylnější?

  • Lidé, kteří už v minulosti měli s klouby problémy
  • Sportovci, ale i profese, u kterých dochází k přetěžování kloubů (například prodavačky, servírky, ochranka - stojí na nohou celý den)
  • Lidé trpící artritidou nebo jiným chronickým onemocněním
  • Ženy i muži nad 50 let

5 nemocí, které způsobují bolesti kloubů

Artróza

Jedná se o degeneraci kostní chrupavky v důsledku nadměrného opotřebení a přetěžování kloubů. Postihuje až 12 % populace, nejčastěji trápí kyčle a kolena.

Osteoporóza

Neboli řídnutí kostí je chronické onemocnění kostry. Následkem úbytku kostní hmoty dochází ke zlomeninám bez předchozího úrazu. Zlomeniny spojené s osteoporózou se nejčastěji vyskytují u kyčelního kloubu, v oblasti zápěstí a páteře.

Revmatoidní artritida

Známe ji pod pojmem revma. Jde o autoimunní onemocnění, které vyvolává chronický zánět kloubů, způsobuje otoky a bolesti kloubů. Často při ní dochází k deformaci kloubů (vyskytuje se hlavně v prstech a zápěstích).

Dna

Bolestivá forma artritidy, ke které dochází, když vysoká hladina kyseliny močové v krvi způsobuje tvorbu krystalů a ty se hromadí v kloubu a jeho okolí.

Tendinitida

Zánět šlach nebo pružných pásů, spojujících kosti a svaly. Obvykle se vyskytuje v lokti, patě nebo rameni a způsobuje ji nadměrné přetěžování.

Jak zvládnout bolest kloubů?

Někdy může bolest kloubů ustoupit díky volně prodejným lékům jako Ibuprofen, doplňkům stravy (například glukosamin) a mastím nebo gelům, kterými bolavou oblast potíráte. Pomáhá i lehké každodenní cvičení a protahování, nejvhodnější je chůze, plavání nebo jízda na rotopedu. Někdo nedá dopustit na magnetoterapii a cviky prováděné pod dohledem fyzioterapeuta. Jindy ale může bolest signalizovat vážné problémy, které lze vyřešit jen léky na předpis nebo operací. Pokud trpíte nadváhou nebo obezitou, zřejmě vám doktor doporučí shodit nějaké to kilo, abyste snížili zatížení kloubů.

Jak bolestí kloubů předcházet?

Zásadní je klouby nepřetěžovat. Hlídejte si váhu, dbejte na výživu a zdravý životní styl. Jako účinná prevence funguje přiměřená pohybová aktivita s nízkým dopadem, která nepřetěžuje klouby. Vhodné je například plavání nebo rehabilitace ve vodě, protože klouby jsou v tomto prostředí odlehčené a snadněji se s nimi pohybuje. Zdraví kloubů můžete podpořit i vhodnými doplňky stravy, například přírodním kolagenem.

Zdroj: VLM

Zdroj:

www.clevelandclinic.org

www.zdravi.euro.cz

www.szu.cz