Benefity cvičení naboso

Cvičení naboso přináší našemu tělu obrovské benefity. Díky kontaktu plosky s terénem jsou drážděna nervová zakončení v kůži, která vysílají informace do centrálního nervového systému (dále jen CNS). Tyto informace jsou nezbytné pro volbu optimálního pohybového programu pro danou situaci. Zpětnovazebně jsou tedy aktivované specifické svalové skupiny, jednotlivé svaly a svalové snopce podle očekávaného záměru pohybu.

Je důležité, aby kontakt chodidla byl primárně přes prsty, přesněji přes jejich bříška, protože tam se nachází největší nakupení výše zmíněných receptorů. Čeho tím docílíme? Rozhodně dosáhneme většího napřímení páteře, výraznější svalové aktivity v celotělovém schématu. Svaly tedy nepracují izolovaně, ale jako celek v souhře s ostatními.

Důležité je také celkové nastavení

Na druhou stranu je namístě si uvědomit, že cvičením naboso to nekončí, respektive pouhé cvičení naboso většinou nestačí k tomu, aby se optimálně nastavil zbytek celého těla. S tím se lze setkat spíše u zkušenějších cvičenců. Je to ovšem bod, do kterého bychom se ideálně měli po čase dopracovat.

Bosé nohy je tedy třeba umět správně nastavit, aby váha těla spočívala primárně na prstech, byla rovnoměrně zatížena vnitřní i zevní hrana chodidla a pata s kotníkem byly orientovány do zevní rotace. Pak je mimo jiné potřeba takové nastavení udržet alespoň střídavě i v průběhu cvičení.

Možná rizika cvičení naboso

Cvičení naboso s sebou bohužel přináší i určitá rizika a je jich hned několik. Určitě je třeba zmínit nebezpečí poranění zejména tehdy, pokud cvičíme ve fitness, kde může dojít k pádu volné váhy na nohu. I když je samozřejmě diskutabilní, zda je u opravdu velké váhy obuv schopna nohu nějak ochránit před zraněním.

Dalším faktorem je hygiena. Ve většině fitness zařízení není z hygienických důvodů povoleno cvičit naboso, jelikož se na nohách můžeme často setkat s plísní. Jak to vyřešit, pokud chceme využít benefity takového cvičení? V dnešní době se vyrábí produkty, které jsou něčím mezi ponožkami a obuví. Jsou teplé, nekloužou jako klasické ponožky a zároveň umožňují maximálně možný kontakt s podkladem.

V neposlední řadě se můžeme setkat s lidmi, jejichž nohy jsou tak oslabené, že nejsou schopni během cvičení udržet správné nastavení nohou. V takovém případě lze doporučit střídat cvičení v obuvi se cvičením naboso podle náročnosti pozice a pohybu.

Pokud nelze cvičit naboso, jakou zvolit obuv?

Řadu sportů a aktivit nelze provádět naboso, ať už z jakéhokoli důvodu. Co tedy udělat, abychom přesto dokázali z těla vytěžit maximum? Je třeba vybrat vhodnou sportovní obuv, která dokáže simulovat cvičení naboso. Nemusí to být hned vyloženě barefoot obuv, ta stejně není vhodná pro každého a taky ji nelze zvolit na jakoukoli aktivitu. Pro nás je zásadní, aby obuv měla dostatečně široké přednoží, aby bylo možné roztáhnout prsty a opřít se o ně. Dále volíme obuv s nižší podrážkou pro co největší kontakt se zemí. Ideálně pak vybíráme obuv s nízkým, popřípadě nulovým dropem, což je rozdíl mezi výškou podrážky v oblasti přednoží a paty.