První pomoc v podobě "co dům dal"

Akutní řešení při lehkých spáleninách od slunce leží doma v lednici. Doporučujeme si těmito prověřenými prostředky pomoci jen v případě, že je kůže pouze začervenalá a citlivá a spáleniny nepatří do kategorie,vážné‘. Jogurt funguje jako ochlazovač, vyhněte se všem ochuceným a sáhněte po hustém bílém bez éček a cukru, ideálně řeckého typu. Ten si naneste na postižené místo. Druhou možností jsou okurky, nakrájené na plátky. Oba prostředky přírodní medicíny dodají pokožce vláhu a zchladí ji. Namíchat si můžete i,pleťové tzatziky‘ – masku, v níž smícháte nastrouhanou okurku s jogurtem. Na stejném principu funguje i tvaroh, zabalte ho do látkového kapesníčku. Dalším přírodním lékem je aloe, třeba právě to, co roste ve vašem květináči. Vymáčkněte z něj šťávu a rozetřete ji na kůži. Osvědčený je i zábal ze silného chladného černého čaje nebo výluh z heřmánku. Co vyzkoušet: Bílý řecký jogurt od Milko obsahuje jen mléko a jogurtovou kulturu s Bi? dobacterium BB12.

Chladit můžete několika způsoby

Začervenalé místo poškozené teplými slunečními paprsky volá po ochlazení. Ledová sprcha by byla pro organismus až příliš velkým šokem, vlažná mu ale prospěje. Pokud jsou pro vás bolestivé doteky proudem vody mířící ze sprchy, raději se naložte do vany (pozor na prochladnutí) zhruba na patnáct minut. Nepoužívejte žádná mýdla, sprchové gely nebo koupelové pěny. Nedrhněte se ručníkem, raději na sobě nechte kapky vody přirozeně oschnout. I s ledem buďte opatrní, raději kostky nepřikládejte na kůži přímo, ale zabalte je do ručníku nebo textilní plenky. Osvědčilo se mi také přikládat žínku namočenou ve velmi chladné vodě. Místo kdykoli ochladí také jemná sprška minerální vodou.

Co vyzkoušet: Termální, minerální, mineralizující... vodu ve spreji má v portfoliu téměř každá dermokosmetická značka pracující s blahodárným vlivem termální vody. V lékárně koupíte třeba od Avene, La RochePosay, Vichy či Montbrun. Případně si udělejte vlastní s minerálkou a rozprašovačem na květiny.

Panthenol i mléčný gel

Po přípravcích od kosmetických značek určených po opalování sáhněte pokaždé, když se vrátíte z pláže. Pravidelná péče o pokožku pomáhá zabránit jejímu poškození, i když spálit se může i velmi opálená a udržovaná pokožka. Ačkoli by vám babičky možná tvrdily, že nejlepší jsou pořádně mastné přípravky, my spíše užíváme a doporučujeme silně hydratující přípravky bez parabenů, barviv a vůní s obsahem zklidňujícího panthenolu (ty koupíte i v lékárně ve vyšší koncentraci, skvělé jsou v pěně). Co vyzkoušet: Bariérový rehabilitační krém 2Derm REHA special od české značky For Life & Madaga, který má lehkou emulzní texturu.

Osvědčená je reparační péče v podobě mléčného gelového přípravku s termální vodou Avene, obsahující protizánětlivou kyselinu glycyrrhetinovou. Posthelios od La RochePosay má antioxidační účinky a snáší ho dobře i ta nejcitlivější pokožka. Zklidňující máslo After Sun od Avonu na neste jako masku v silnější vrstvě.

Kdy si vzít prášek a kdy jít k lékaři?

Spálenina se projevuje nejen zarudnutím, ale i pulzujícím horkem. To je způsobeno zvýšeným průtokem krve v místě, které se tělo snaží zregenerovat. Pokud je bolest výrazná a místo přecitlivělé, spolkněte lék na tišení bolesti a případně i snížení teploty (kromě spálení může vaše tělo trápit třeba i mírnější úpal či úžeh). Pokud se na kůži objeví puchýřky (v žádném případě je nepropichujte!), je třeba navštívit lékaře, který nejčastěji nasadí terapii v podobě kortikoidních přípravků. Na pohotovost zamiřte také v případě, že máte silnou zimnici, kůže se zabarvuje do fialova a celkově se cítíte špatně. Co vyzkoušet: Paralen nebo Ibalgin fungují jako první pomoc z domácí lékárničky. K úlevě od podrážděné pokožky přispívá i mazání Fenistil gelem a Hemagelem. Skvělý je Bepanthen plus, obsahující dexpanthenol, který se v buňkách kůže přeměňuje na kyselinu pantothenovou ze skupiny B vitaminů pro regeneraci kůže, a chlorhexidin, což je látka s dezinfekčním účinkem.

Zdroj:
časopis Kondice 6/2018