Špaldová mouka: Proč je lepší než ta klasická

Díky špaldové mouce je jejich chuť jemná, ale zároveň výrazná až lehce oříšková.
Špalda obsahuje 8 esenciálních aminokyselin a má vysoký obsah hořčíku, železa a fosforu, vitamínu E, vitamínu B a také beta-karotenu.
Špaldová mouka má vyšší obsah bílkovin než klasická pšenice.
Oproti pšenici je také mnohem bohatší na zdravé tuky a má míň celkového obsahu vlákniny, a to zejména té nerozpustné.
V porovnání s jinými druhy potravin je však špalda velmi bohatým zdrojem vlákniny, a proto je vhodnou potravinou pro správné fungování střev.
Ze špaldy lze upéct mnoho výborných dobrot od muffinů, buchet, koláčů až po tyto výborné bulky, které jsou navíc plné bílkovin a zdravých tuků.
Vyzkoušejte tofu špaldové bulky
Suroviny
200 g tofu natural
75 ml vody
120 g celozrnné ovesné mouky (nebo celozrnné špaldové)
140 g hladké špaldové mouky
tzv. lněné vajíčko (= 15 g mletého lněného semínka + 80 ml vody)
10 g mletého kmínu
1/3 čajové lžičky soli
1 čajová lžička prášku do pečiva
1 ½ čajové lžičky jablečného octa
semínka, oříšky dle chuti
slunečnicová semínka na posypání
Postup
Tofu jsem společně s vodou rozmixovala do hladkého krému, do něhož jsem přidala mouky, sůl, kmín, lněné vajíčko, ocet, popř. semínka či oříšky a vše zapracovala rukama do pevného těsta.
Z těsta jsem vytvořila 5 stejných bochánků, které jsem dala na plech s pečicím papírem. Každý bochánek jsem potřela směsí vody s trochou jablečného octa a posypala jej slunečnicovými semínky.
Bulky jsem pekla 40–45 min na 180 °C.
Dobrou chuť!