Nutriční složení ovesných vloček je velmi dobře vyvážené. Vločky jsou dobrým zdrojem sacharidů a vlákniny, včetně silné vlákniny beta-glukanu. Obsahují také více bílkovin a tuku než většina zrn. Ovesné vločky mají mnoho důležitých vitamínů, minerálů a antioxidačních rostlinných látek.

Celé ovesné vločky obsahují vysoký obsah antioxidantů a prospěšných rostlinných látek zvaných polyfenoly. Nejpozoruhodnější je unikátní skupina antioxidantů, tzv. avenantramidy, které se nacházejí výhradně v ovesných vločkách. Avenantramidy pomáhají snižovat krevní tlak tím, že zvyšují produkci oxidu dusnatého. Tato molekula plynu napomáhá dilataci cév, což vede k lepšímu průtoku krve. Kromě toho avenantramidy mají protizánětlivé a protisvědivé účinky.

Ovesné vločky obsahují velké množství rozpustné vlákniny, která se nazývá beta-glukan. Beta-glukan se částečně rozpouští ve vodě a ve střevech vytváří hustý a gelovitý roztok.

Ovesné vločky mohou pomoct snížit hladinu cukru v krvi, a to zejména u lidí, kteří mají nadváhu nebo mají cukrovku 2. typu. Mohou také zlepšit citlivost na inzulín. Tyto účinky jsou připisovány především schopnosti beta-glukanu vytvořit hustý gel, který zpomalí vyprazdňování žaludku a absorbuje glukózu do krve.

Ovesné vločky jsou skvělou snídaní, která vás dokonale zasytí, aniž byste snědli příliš mnoho kalorií. To samozřejmě pomáhá při hubnutí. Schopnost beta-glukanu zpomalit vyprazdňování žaludku může zvýšit pocit plnosti. Beta-glukan může také podporovat uvolňování peptidu YY, což je hormon sytosti, který snižuje příjem kalorií a riziko obezity.

Není to náhoda, že oves můžeme nalézt v mnoha výrobcích pro péči o pleť. Jemně mletý oves má řadu ochranných látek, které výborně působí při léčení svědění a podráždění kůže v různých podmínkách. Kosmetické výrobky obsahující oves mohou zlepšit nepříjemné příznaky ekzému.

Vyzkoušejte perníčkovou kaši do skleničky

Suroviny

● 30 g jemných ovesných vloček

● 10 g strouhaného kokosu

● 15 g javorového sirupu

● ½ čajové lžičky perníkového koření nebo skořice

● 5 g vanilkového cukru

● 100 ml rostlinného mléka

● 150 g bílého jogurtu

Postup

Vločky, kokos, koření a cukr smícháme v uzavíratelné skleničce.

K suchým ingrediencím poté vmícháme mléko a 50 g jogurtu.

Vše pořádně promícháme, skleničku uzavřeme a necháme kaši přes noc v lednici.

Druhý den přidáme zbytek jogurtu a sušenku, perníček nebo jinou dobrotu navrch.

Zdroj:

magazín Kondice