Jablka podporují zdravou střevní peristaltiku, kromě vlákniny a pektinu obsahují i pořádnou dávku vitaminů C a skupiny B, stejně jako hořčík, železo či vápník. Jestliže ale držíte dietu, vezměte v potaz množství cukru. Takové panenské jablíčko přešlé mrazem má daleko větší obsah přírodního cukru než zelené granny smith. Pořád je to ale rozumnější volba než sušenka.

Zdroj: Youtube

Červená, žlutá i zelená jablka jsou skvělá na pečení i vaření. Připravte si dřeň – pyré, které se dá využít k dochucení kaší, do palačinek či na doslazení koláčů. Stačí oloupané kousky jablek podusit na troše vody do rozvaření, poté sterilovat v malých skleničkách jako džem. Podobně se vaří i jablečná povidla – přidejte ještě cukr, skořici a citron, svařte do výrazně hustší konzistence a zavařujte.

Jablku to překvapivě sluší i naslano – třeba taková vepřová kotleta na jablkách je do podzimních dnů jako dělaná. Stejně jako dušené kuře s jablky či krůtí stehna. Nebo si připravte kořeněné jablečné čatní, které se hodí ke steakům i sýrům.

Na mlsání jsou skvělé křížaly. Zbavte jablka jádřinců, nakrájejte je na tenké plátky a sušte v troubě vyhřáté na 50 stupňů. Zkuste si na ně dát i špetku růžového pepře, rázem zcela změníte jejich chuťové vyznění.

Nejvíc to ale jablkům stejně sluší se skořicí, mandlemi, ořechy, medem, třtinovým cukrem… Při pečení klasické lité buchty na plech nahraďte 10–15 procent cukru a 20 procent mouky strouhanými jablky, koláč získá křehkost a vláčnost. A samozřejmě i změní chuť. Ten nejjablečnější a nejvláčnější koláč pak uděláte ze stejného dílu strouhaných jablek a mouky. Taky můžete kousky jablek využít do drobenky, případně jablka zapečte s drobenkou na povrchu jako crumble.

Zajímavou alternativou je jablečná mouka, která vzniká umletím usušených jablek. Je přirozeně bezlepková, lehce sladká a dá se míchat do kaší, müsli i do klasických těst.

RECEPT: JABLEČNÝ KOLÁČ

Hotové rozválené balení listového nebo křehkého těsta dejte na 15 minut předpéct do formy. Aby se nevzdouvalo, překryjte ho pečicím papírem a nasypte na něj suché fazole. Mezitím si připravte náplň: 7 jablek oloupejte a nakrájejte na kostky, pokapejte je šťávou z citronu a zalijte 2 lžícemi medu nebo javorového sirupu. Přidejte malou lžičku skořice, špetku muškátového oříšku a důkladně zamíchejte. Také připravte drobenku: 80 g másla, 80 g hrubé mouky, 60 g třtinového cukru rozemněte mezi prsty a poté přidejte ještě 50 g jablek nakrájených na miniaturní kostičky. Na předpečené těsto rozprostřete jablečnou náplň a na ni drobenku. Pečte dál na 180 stupňů asi 35 minut.

Zdroje: