Skořice: Skvělý antioxidant i ochrana před diabetem

Skořice je skvělým zdrojem vlákniny, železa, vápníku.
Existují dva typy skořice – častější je tmavší typ čínský, zatímco typ cejlonský má světlejší barvu a sladší chuť. Jedním z nejznámějších zdravotních přínosů skořice je její antioxidační funkce a potenciál snížit hladinu cukru v krvi u lidí trpících cukrovkou.
Skořice neobsahuje žádný cukr. Navíc je poměrně dobrým zdrojem vitaminu K, proto je vynikající přísadou ke každodenní stravě. Má pozitivní vliv na trávení, imunitu, hladinu cukru v krvi i na zdraví srdce.
Skořice je skvělý antioxidant. Ve studii z roku 1999 byly analyzovány antioxidační schopnosti skořice a byla prokázána zvýšená aktivita antioxidačních enzymů u potkanů, kteří byli krmeni stravou s vysokým obsahem tuku spolu se skořicí nebo kardamomem. Skořice je bohatá na polyfenoly, kyselinu fenolovou a antioxidanty flavonoidů, které tělu pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují oxidační stres v těle, který vede ke stárnutí a nemocem.
Protizánětlivé účinky. Aktivní antioxidanty ve skořici mají silné protizánětlivé účinky, které chrání tělo před rozvojem závažných onemocnění.
Pro zdravé srdce. Skořice je účinná při zlepšování důležitých faktorů kardiovaskulárního zdraví – například hladiny cholesterolu a triglyceridů. Ve studii z roku 2003 vykazovali ti pacienti s diabetem, kteří konzumovali 1, 3, nebo 6 gramů skořice denně, snížení hladiny celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridů se stabilní hladinou HDL cholesterolu.
Ochrana před diabetem. Skořice pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi u pacientů s diabetem 2. typu. Studie z roku 2009 ukazuje, že významné snížení hladiny glukózy souviselo právě s příjmem skořice.
Ochrana proti neurodegenerativním onemocněním. Jak ukazuje výzkum, antioxidační účinek skořice může být jedním z faktorů snižujících riziko oxidačního stresu a stárnutí mozkových buněk. Právě tyto faktory způsobují neurologické stavy známé jako Parkinsonova a Alzheimerova nemoc.
Proti bakteriím. Skořice slouží jako silný prostředek proti infekcím a virům způsobeným různými bakteriemi.
Zdravé zuby. Při testování na účinnost proti příčinám zubního kazu se ukázalo, že skořice je ještě účinnější než hřebíčkový olej.
VYZKOUŠEJTE FIT ŽEMLOVKU
Suroviny
- 3 plátky celozrnného toustového chleba
- 2 jablka
- 1 čajová lžička skořice
- 1 vejce
- 150 ml ovesného mléka
- 1 polévková lžíce medu
- 1 polévková lžíce medu
- 1 polévková lžíce rozinek
Postup
Jablko nastrouháme, smícháme se skořicí a medem.
Vejce smícháme s mlékem a medem.
Tousty namočíme v mléce a naskládáme je střídavě s jablky do menší pečicí formy.
Pečeme při 180 °C do zlatohněda (cca 40 min).
Zdroj:
- magazín Kondice
- Autorský článek
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10641152/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19930003/