Zejména při dnešních cenách jídel v restauracích je téměř nemožné, aby celá rodina chodila každý den v době dovolené na oběd nebo večeři ven. A vracíme se tak do starých dob, které si my boomeři dobře pamatujeme. Kdy se do auta ládovaly tašky s jídlem včetně obligátních řízků.

Jídla, která nevyžadují mražení a ledničku

Jedna z nejjednodušších věcí, jak fungovat bez ledničky je to, mít pouze zásoby, co to nevyžadují. Podle webu top-army shop, který vás naučí, jak bez lednice přežít nejen na dovolené to jsou:

Suché věci
Některé z nich jsou klíčové přísady receptů a měli byste je mít stejně. Dají se jíst i jen tak po přidání horké vody, uvaření, jako součást jiného jídla. Například med, vločky, ořechy, těstoviny, luštěniny, cukr nebo sůl.

Zavařené a konzervované věci
Dobrá cesta jak začít s hromaděním jídla, je začít zavařovat. Bude si to asi žádat nějakou investici do sklenic a zavařovacího hrnce. Dejte si pozor, ať to děláte bezpečně – hlavně co se týče teploty, trvání a těsnosti. Zavařit se dá kuře, ovoce, zelenina, omáčky ale i třeba vejce na tvrdo v nálevu. Pokud by vás zajímal recept, podívejte se sem. Kromě nakládání vám také jídlo vydrží díky sušení.

Jídlo, které vydrží

Jídlo, co vydrží až týden:

  • papája
  • melouny
  • vše bobulovité
  • brokolice, salát a květák – když je ponoříte do vody, prodloužíte životnost


Jídlo, co vydrží 10 dní až 2 týdny:

  • banány – pověšení pomáhá (od 6 do 10 dní typicky)
  • hrušky, manga, ananas, avokádo – 10 až 14 dní
  • hrozny – 2 týdny a opět déle když se stonky posypou vlhkým pískem
  • zelené papriky, mrkve (odstraňte kůži loupáním a ponořte) a cuketa


Jídlo, co vydrží 1 měsíc a déle:

  • citrusy všech forem i přes měsíc
  • rajčata (kupte zelená a nechte individuálně dozrát v papírovém ubrousku)
  • řepa a tuříny
  • zimní dýně
  • zelí
  • česnek
  • brambory (když často odstraňujete očka)
  • cibule – mimo brambory skladujte

Maso do skla, máslo do hrnečku

Maso můžete uvařit či upéci a následně zavařit do sklenic, radí server Pro Ženy. Takto ošetřené vydrží v pohodě. Jestliže se vám nechce zavařovat třeba zbylou porci, potřete maso tukem a vložte do plastové krabičky, mělo by vydržet do dalšího dne. Například slaninu můžete vložit do sklenice a sterilovat, pak jí ani delší čas bez chladu neublíží.

Pokud chcete máslo skladovat mimo lednici, ponořte ho pod vodu – můžete jej vložit třeba do hrnečku a ten pak otočit dnem vzhůru a postavit do misky se studenou vodou – zabráníte tak kontaktu másla se vzduchem a světlem a díky tomu vydrží déle. Vodu je zapotřebí často měnit.

Vajíčka snesou pobyt mimo chladničku ponořené do studené vody – ale pozor, rozhodně je neomývejte, tím je zbavíte ochranné vrstvy, a naopak jejich životnost zkrátíte. Trvanlivost trochu prodlouží, když jejich skořápku potřete sádlem.

Zdroj: Top army shop, Pro Zeny