Co je imunita a k čemu slouží

Imunita je schopnost organismu bránit se patogenům prostřednictvím kontinuálního učení. Každý původce nemoci, s nímž se tělo setká, v něm zanechá otisk, podle něhož organismus v případě reinfekce lépe zareaguje. Tato strategie se obvykle zakládá na využívání dostupných zdrojů urychlujících léčbu zánětu či obnovu sliznic, spotřebu energie pro zahřívání při horečce apod. Imunita v podstatě spouští obrannou reakci všemi možnými způsoby, zejména když ví, co na daný patogen platí. Zdroji, které k tomu potřebuje, pak jsou především vitamíny a minerály, jejichž zvýšený přísun její funkci podporuje.

Náš tip: Věděli jste, že imunitou můžete podpořit i tím, co jíte?

Jak posilovat imunitní systém?

Posilování imunitního systému je možné realizovat několika způsoby. V první fázi je potřeba zachovávat zdravý životní styl, tzn. zajistit si dostatek pohybu, praktikovat správnou spánkovou hygienu, optimalizovat výživu, a také se snažit o minimalizaci stresu. Samotnou imunitní reakci je pak dobré podporovat vhodnými potravinovými doplňky, a to buď klasickými kapslemi, oleji či tinkturami, anebo přírodní cestou. Méně agresivní a často mnohem lépe snášeným způsobem je právě ten přírodní využívajících komplexních výhod bylinných čajů a odvarů. Z čeho si tedy uvařit posilující čaj?

Bylinky podporující imunitu

Čaje a odvary je možné připravovat z různých bylinek, květů či plodů, které si můžete sami vypěstovat, nasbírat nebo je jednoduše zakoupit jako sypané čaje ve specializovaných obchodech. Bylinky lze používat nejen jako prevenci, ale také při léčbě, a to zejména u sezonních chorob. Kromě čajů a odvarů je lze využívat také k uvolňování dutin či dýchacích cest inhalací.

Prevence a detoxikace organismu

Před začátkem podzimu, ale i během letních měsíců, je možné narazit na bylinky čerstvé, z nichž se připravuje nálev plný blahodárně působících látek. Takovým způsobem se používá například kopřiva – čerstvé bylinky se zalévají horkou vodou a nechávají se louhovat a odvar se může konzumovat i ve větším množství. V případě kopřivy je ale dobré po 14 dnech užívání udělat pauzu. Obdobně se pro posílení imunity může konzumovat čerstvá bazalka nebo máta, obě mají blahodárný vliv na funkci střev a celkové na imunitu, přičemž podporují také obranyschopnost vůči dalším nemocem. Přestože se bylinky konzumují jako čerstvé, lze je samozřejmě také sušit a přidávat do čajových směsí.

Co když zaútočí chřipka a nachlazení?

Pokud se chcete připravit na chřipku a nachlazení, nebo vás již pomalu začínají trápit, můžete vybírat z celé řady bylinek a přírodních čajů. Mezi ty nejoblíbenější patří například třapatka nachová, kterou můžete užívat ve formě lihové tinktury nebo bylinného čaje. Na podporu činnosti bílých krvinek se doporučuje divizna. Díky vysokému obsahu vitamínu C lze doporučit také šípek nebo černý rybíz. Rozhodně si připravte také odvar z květu nebo plodu černého bezu. Z toho si ostatně můžete uvařit i marmeládu nebo sirup. Má antioxidační a protizánětlivé účinky. Velké množství prospěšných látek má také rakytník, z něhož se užívá plod. Vedle uvedených je možné si připravit čajové směsi z celého spektra bylinek s variabilním účinkem, který pomáhá nejen zklidnit organismus (heřmánek) a pomoci mu tak lépe se vyrovnávat s externími vlivy i patogeny, nebo přímo podporují činnost sliznic, dýchacích cest či zažívacího traktu (lípa, lékořice apod.). Vždy je tedy potřeba vybírat podle konkrétního problému, a hlavně zohledňovat optimální objem a poměr bylinek.

Zdroj: VLM

Zdroje:

1. FREJ, David. Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař: vyvážený životní styl a přírodní prostředky pro dokonalou imunitu. Praha: Eminent, 2020. ISBN 978-80-7281-556-2.

2. vasebylinkarka.cz